For å gjennomføre pålegg krever Arbeidstilsynet at det kommer inn en ekstern part som er godkjent av begge parter. Det forholder ikke kommunaldirektør Kari Henriksen seg til. I første samtale med Brusevold får jeg vite at hun allerede har fått jobben av kommunaldirektør, til tross for det som fremkommer av hennes mangel på kompetanse og vår manglende tillit, noe som gjorde at vi ikke kunne gi henne den nødvendige godkjenning. Etter hvert begynner informasjon å renne inn og vi får en bredere forståelse av hvor uegnet og direkte farlig Brusevold virkelig er. Hun har vært i lignende saker hvor utfallet av hennes rolle som ekstern part har vært katastrofal. Med sine metoder har forhold på arbeidsplassen blitt mer ulevelig, og varslere har blitt syk(ere) og endt opp utenfor jobb/arbeidsliv. Historiene om disse menneskene er blant annet tatt med i en forskningsrapport som jeg vil komme tilbake til på «riktig tidspunkt» i bloggen.
27. januar 2014 – Første kontakt med Gry Andersen Brusevold
Brusevold ringer meg og presenterer seg som ekstern part i min sak.
Jeg: «Jeg er på treningstur og er nå på vei over Tromsøbrua, her er det mye vind som du kanskje hører. Det er vanskelig å føre en samtale. Kan vi snakkes senere?»
Brusevold: «Nei, vi må snakke nå, jeg har fått kontrakt med Tromsø kommune og prosessen vil starte opp for fullt påfølgende mandag på Sommerlyst.»
Jeg: «Men hør, Gry Brusevold, det er ikke gitt samtykke i valg av ekstern part, forutsetningene for å velge ekstern part er jo ikke enda oppfylt.. vi må blant annet ha et før-møte og deretter vil jeg eventuelt kunne gi min aksept før arbeidsgiver …»
Brusevold: «Nei da, nå er det ordnet. Er det slik at du nekter å stille opp?»
Slik starter min første samtale med den som skal bidra til at forholdene skal bli bedre for meg på jobb. Jeg blir veldig overrasket over at hun ringer og har vondt for å tro at Brusevold er blitt engasjert av arbeidsgiver. Hvordan kan arbeidsgiver inngå kontrakt før jeg har gitt min godkjenning, og hva med lovpålagte før-møte? Jeg føler meg skikkelig overkjørt og formidler også at min mann er alvorlig syk og skal opereres den 3. februar. Brusevold spør om jeg nekter å stille opp den 3. Kommunaldirektør stilte meg samme spørsmål. Jeg svarer at jeg selvfølgelig vil være med i en prosess og det er det jeg har jobbet for i flere år, men gjentar behov for bistand og et før-møte slik at vi har et godt utgangspunkt for å sette i gang prosess og dermed større forutsetninger for å oppfylle pålegg.
Brusevold: «Jeg tenker at det er derfor jeg ringer og ser på dette som en slik telefonsamtale..ja, eh..en før-samtale».
27. januar – Ekstern part har ikke mottatt sentral informasjon av arbeidsgiver
I mail av 27.01. fra 3. part bekreftes det at kommunaldirektør ikke har videreformidlet sentral informasjon vedrørende stilling, bistand, lønn etc. Samme dag sender kommunaldirektør Kari Henriksen mail hvor hun skriver:
«hun ikke har fått noen tilbakemeldinger på at REH ikke har gitt sin tillit/aksept ihht AT 26.09.13.» «avtaler inngått med Samspill & Harmoni og krever videre at REH skal være tilgjengelig for arbeidsgiver fra 03.02.14.»
Advokat Breirem avviser aksept av enmannsfirma Brusevold
«Med grunnlag i et av vedleggende fra REH uten datering men angivelig fra Samspill & Harmoni (?), fremstiller firmaet det slik at jeg har akseptert valg av firma. Jeg ser at firmaet faktisk benytter mitt navn for å sikre seg et oppdrag. Jeg kommer for øvrig til å ta dette opp med Samspill & Harmoni da det mildt sagt er lite heldig å bruke mitt navn slik det gjøres i “notatet”. Mitt spørsmål er da: Hvilken juridisk dokumentasjon foreligger på at jeg har valgt firma på min klients vegne? Jeg kan nødvendigvis ikke ta ansvar for Tromsø kommunes beslutninger. I mitt tilsvar av 2.05.2014 er saken omtalt på side 4-5. Det var avtalt et møte med Samspill & Harmoni den 3.02.2014 der firmaet skulle eventuelt foretas et valg dersom partene fant resultatet tilfredsstillende. Dette hadde REH gitt sitt samtykke til.»
28. januar – Møte med Arbeidstilsynet
Det er nødvendig å komme med tilleggsopplysninger til Arbeidstilsynet. Ifølge skriv fra ekstern part, Samspill & Harmoni fremkommer det at Brusevold har et samarbeid med to av de som er varslet om. Det er også vedlagt liste med tidspunkt og navn på kollegaer som ekstern part skal ha samtale med. Alt dette er framlagt på en slik måte at det skal virke som at det er i samarbeid med meg, noe som ikke stemmer. Jeg har ikke på noe tidspunkt bidratt med navn til en slik liste. Jeg har blitt spurt om navn i møte med kommunaldirektør og ekstern part, men svaret har vært at dette er noe jeg vil komme tilbake til når et eventuelt arbeid med ekstern part er etablert. Siden jeg ikke er kapabel til å stå i situasjon alene fungerer Asbjørn som min stedfortreder. Uten han og mine tillitspersoner hadde jeg vært ingenting. Jeg trodde pålegg skulle bety starten på nødvendig bearbeiding, men har isteden måtte stille opp i større grad og kjempet mot en arbeidsgiver som tar alle virkemidler i bruk i en kynisk og nådeløs kamp for å feie meg vekk.
28. januar – Kommunaldirektør Henriksen overstyrer lege
Kommunaldirektøren «friskmelder» meg og sørger for å få meg på lønningslista.
29. januar – Brusevold sender utkast til kjøreregler til kommunaldirektør
Fire dager før oppstart av prosess sender Brusevold utkast til kjøreregler hvor hun ber kommunaldirektøren komme med tilbakemelding hvis ønsket endring.
Stikk i strid med gjeldende lover og regler ber hun altså den ene part gjennomgå kjøreregler og ber også om tilbakemeldinger av endringer hvis ønskelig..! Arbeidstilsynets absolutte krav om
30. januar – Kommunaldirektøren fremsetter trusler
Jeg har forskuttert og betalt nødvendig bistand. Kommunaldirektør Henriksen tilbyr i mail 100.000, -, hvorav ca. 80 000 allerede er utlagt til advokatutgifter, betinget at jeg stiller i prosesstart 3 dager etter – underforstått at jeg anerkjenner kommunaldirektørens valg av 3. part. Jeg skal nå forsøkes å tas som «gissel» gjennom å tvinges inn i en prosess jeg verken kan eller vil gå inn i.
31. januar – Arbeidsgiver ved kommunaldirektør ignorerer informasjon
«Vi finner det vanskelig å forstå hva du mener når det henvises til aksept og tillit til den eksterne sakkyndige … Kommunen har også imøtekommet ditt ønske om å gjøre deg kjent med oppdragstaker og prosessen ved å beramme møte mellom deg og oppdragstaker mandag kl. 09.00 – 12.00.»
3. februar – «REH skal være tilgjengelig for arbeidsgiver fra 03.02.14.»
Til tross for at kommunaldirektør Kari Henriksen blir gjort oppmerksom på at jeg mangler juridisk bistand, stilling og lønn/avklaring ift. NAV 10.02., holder fortsatt Henriksen meg på lønningslista for på den måten å tvinge meg inn i prosessen. Faktum er at hvis jeg hadde møtt opp i prosessen som startet i dag hadde jeg gjort noe ulovlig.
3. februar – «Om Brusevold er oppegående seriøs aktør så stopper hun prosess …»
Slik starter Vaeng i Arbeidstilsynet sin uttalelse da han får høre hvordan prosessen har artet seg for meg.
«Man kjører ikke en prosess der en av partene ikke har tillit, da er det bortkastet arbeid for henne og bortkaster arbeid for alle. Jeg får håpe at hun ikke ser på dette som et oppdrag fått fra Tromsø kommune.» (Jon Helge Vaeng, AT).
6. februar – Møte med hovedverneombud i Tromsø, Håvard Sandberg
Sandberg forteller at han har mandat til å foreta seg noe i forhold til verneombud på Sommerlyst og han skal innkalle verneombud, Hugo Berntsen til et møte. Han sier han er lite fornøyd med jobben Berntsen har gjort.
10. februar – Møte med ekstern part, Gry A. Brusevold/Samspill & Harmoni
Brusevold forteller at hun har startet opp prosess på Sommerlyst og hatt samtaler med mange av mine kollegaer. Hun nevner navn som rektor Barman-Jenssen, inspektør Vollan, Mona Lucas, verneombud Hugo Berntsen, tillitsvalgt Odd Røsvik, alle fire på kontoret» m.fl. Hun opplyser:
- at det er konkludert med at det er en konflikt. (Dokumentasjon etterspørres og skal sendes. Vi mottar de aldri).
- at enkelte samtaler er gjennomført med bakgrunn i konflikten
- at hun har ikke fått noe informasjon om mobbing/trakassering
- at hun ikke har hørt om varslinger
- at hun er enig at alt av møter og samtaler skal avlyses inntil avklaringer er på plass.
- at hun skal sjekke hvordan ledelse har handtert denne sak i henhold til regelverket.
- at hun skal snakke med alle før man går videre
- at hun skal sjekke hvordan den enkelte har arbeidet iht. til regelverket
«Det er viktig med et felles fotfeste fra begge parter, inkludert informasjon om bakteppet og varslinger.» (Min tillitsperson til Brusevold, 10.2.)
Min kommentar til møte
Etter endt møte satt jeg og mine to tillitspersoner igjen med bekreftelse på at Brusevold ikke har den nødvendige kunnskap for å gå inn i den prosess som Arbeidstilsynet krever. Brusevold viser inkompetanse på sentrale områder og kommer med utsagn og spørsmål som er krenkende og usaklig:
«Men du Rita, ser du det likt å komme tilbake til Sommerlyst skole? Jeg forstår det godt hvis du ikke vil dit igjen. Jeg må jo si at etter flere samtaler med noen av dine kolleger så vil det ta lang tid før det vil bli greit for deg der oppe. Motstanden har satt seg godt i veggen der oppe».
Brusevold sier selv at hun ikke har kompetanse på varsling og ber min tillitsperson sende henne underlag på handtering av mobbing og trakassering på arbeidsplassen. Hun ser ikke behovet for et før-møte og er nærmest panisk i å få meg til å underskrive kjøreregler. Kategorisk overser mine «nei» og argumentasjon om at hvis kjøreregler skal brukes i en eventuell prosess må de korrigeres, noe som først er aktuelt etter at før-møte er gjennomført og en eventuell kontrakt skrevet. I det vi er i ferd med å forlate møterommet skyver hun igjen skjema over til meg og ber meg underskrive.
«Det er fint om du signerte nå, så kan jeg ta det med meg til rådhuset og vi slipper å treffes bare for det. Det er heller ingen ting i veien for at noe kan endres selv om du har signert».
Det sentrale burde være å følge regler og anerkjenne mine ønsker om å føle meg komfortabel til å gå inn i et samarbeid og opparbeide tillit. På kvelden sender Brusevold meg et referat på 9 sider som hun ber meg lese gjennom og godkjenne. Dette underbygger hvor lite hun forstår av situasjonen, jeg som knapt greier å sette opp ei handleliste. Utdrag fra referat:
Gry (Brusevold):
– Med tanke på helsesituasjon som dere nå henviser til – vil Rita orke prosessen.
– Vil du tilbake til Sommerlyst? Dette kan du tenke over – og det er ikke ment for å skyve deg ut – jeg snakker ikke på vegne av din arbeidsgiver – men jeg lurer med tanke på beskrivelse helse og «bro»? Det kan bli en lang prosess – orker du den eller ønsker du egentlig noe annet?
– Har dere vurdert en advokat?
– Det er ikke sikkert at de påtar seg skyld – det er nå kartlegging.
– Jeg anbefaler at lege ikke skriver i avis. Henvisning: kjøreregler Av erfaring – når det gjøres beslutninger / regler forventes det at disse følges. Når det er regler ex media, så bør ikke disse brytes da det kan får konsekvenser. Jeg har ikke fått noen avklaring på hvilke sanksjoner som kan bli gjeldende hvis brudd på kjøreregler, men av erfaring anbefaler jeg at dette ikke gjøres.
Rita: Min mann er alvorlig syk. Jeg ville ha fokus på han og familien.
Gry (Brusevold): **** Det ønskes ikke referat vedrørende sak bru.
Imidlertid ønskes at Gry tar opp forhold knyttet til Rita sin helsetilstand med Tromsø Kommune. ****
Notat av Brusevold
«Arbeidsmiljøloven (AML) § 4-6 pålegger arbeidsgiver ansvar for å tilrettelegge for arbeidstakere med redusert arbeidsevne.»
Tromsø kommunes handlingsplaner finnes kun på «glanset papir»
Fra Arbeidstilsynet mottok jeg Tromsø kommune sine planer om Oppfølging av sykemeldte, retningslinjer og rutiner, og ikke fra arbeidsgiver selv.
«Målsettingen med rutinene er å følge opp arbeidstakere som er sykemeldt, og på best mulig måte ivareta arbeidstakere med helseproblemer.» Under Oppfølgingsrutiner for fullt eller gradert sykemeldte står bl.a.: «Leder skal ha en samtale med arbeidstakeren i løpet av den første uken, og avtale videre oppfølging.»
En slik samtale fikk jeg verken som 50 % eller 100 % sykmeldt. Fraværende var også samtale hvor eventuelle tilretteleggingstiltak skulle bli vurdert for at jeg kunne komme tilbake i arbeid. Oppfølgingsskjema ved sykefravær har jeg ikke sett før nå. Jeg mottar Handlingsplan mot mobbing Sommerlyst skole, men den sier ikke noe om hvordan skolen/arbeidsgiver skal handtere mobbing blant ansatte. Ironisk nok var revidering av handlingsplan på agenda på planleggingsdager høst 2012.
Sommerlyst skole – en IA-bedrift: «Tromsø kommune har som IA-virksomhet forpliktet seg til å forebygge sykefravær, økt fokus på jobbnærvær og hindre utstøting fra arbeidslivet. Det er viktig på så tidlig tidspunkt som mulig å ivareta arbeidstakere som får helseproblem, og starte prosessen med tilbakeføring til arbeid. Tromsø kommune er som arbeidsgiver pålagt et betydelig ansvar overfor ansatte som er blitt hemmet i sitt arbeid som følge av ulykke, sykdom, slitasje eller lignende.»
19. februar – Min tillitsperson i telefonsamtale med Brusevold (utdrag)
Min tillitsperson kontakter Brusevold fordi han er bekymret for min helse og ser at press fra henne og arbeidsgiver er stort. Han ber Brusvold stoppe strømmen av mail og sier at jeg er i en situasjon hvor jeg ikke klarer å åpne dem. Han informerer også om at min mann er alvorlig syk og nettopp operert. Brusevold sier da: «Vet du hva, jeg forstår det, men da må alternativet være at vi møtes. Det håper jeg på forståelse for. Hva er det han er operert for og er det alvorlig? Jeg oppfatter at prosessen er startet. Dette er en konflikt.» Hun sier at prosess er i gang og hvis jeg skal tilbake på jobb må jeg møte opp. Min tillitsperson viser til pålegg og at tillit og aksept må på plass i forkant, i tillegg til lønn, stilling og bistand. Mot slutten av samtalen oppfattes Brusevold som truende: «Jeg kommer opp nå på søndag og har satt av møtetid med Rita klokken 12 mandag og håper å møte henne da.» «[…] men vi er nødt å få satt et tidspunkt siden den tiden jeg er i Tromsø må bli brukt.» «Hvis Rita ønsker å få være med i videre kartlegging, noe jeg forstår at hun ønsker, så må hun stille opp. […]»
Tillitsvalgt: «Det beror på flere ting, blant annet hva som skjer videre med Ritas mann. Det andre er at det du formidler til Rita i flere mail er noe som skal formidles til henne i en pågående prosess og ikke noe hun skal behøve å ta stilling til nå. Den prosessen som pågår har vi som kjent ikke akseptert og derfor arbeider vi for at det om mulig kan startes en ny prosess.» Brusevold begynner å le høyt og spør om han venter på svar. Hun spør så om han kan sjekke om hun kan treffe legen når hun kommer til Tromsø; «Jeg ønsker å snakke med Rita sin lege, få klarhet i enkelte ting» Tillitsvalgt svarer at «Det ble bestilt en dobbeltime som du ønsket, men du møtte ikke opp og vi hørte heller ikke noe fra deg. […].
Mot slutten av samtalen tok jeg over røret og forsøkte å forklare Brusevold blant annet at lege har bidratt langt mer enn jeg kan forvente uten at arbeidsgiver har skjønt alvoret. «Han er tydelig på at prosessen er i ferd med å gjøre meg sykere.»
Brusevold: «Du har fått et referat som du snarest må gjennomgå og gi tilbakemeldinger.» «Sist vi snakket, sa du at det har blitt varslet tidligere, hvem har eventuelt gjort det?» «Slike opplysninger er det viktig at jeg får.»
Jeg: «Jeg kan ikke uttale seg om det som omhandler prosess … kan ikke gå på akkord med meg selv for at du har satt deg i en situasjon som gjør at du er under press fra TK om å overholde frister. Det er feil at du skal ha slike opplysninger før prosessen er i gang. Slik “parallell-jobbing” er ikke greit, som intervju av ansatte på Sommerlyst etc. uten at jeg er med i prosess.»
Brusevold: «Kan jeg gå ut fra om du møter på mandag?»
Utdrag fra opptak gjort av tillitsperson
I e-post, av 14.04. til Arbeidstilsynet skriver Gry Brusevold at min tillitsperson hadde informert om at han skulle oversende kjøreregler undertegnet av han til henne innen 24.02. Brusevold viste til telefonsamtale 19.02. hvor dette var blitt avtalt ifølge henne. Dette stemmer ikke, noe opptak bekrefter. En godkjenning av kjøreregler ville uansett ikke vært mulig før etter aksept fra vår side. Jeg er ikke del av prosess som foregår på Sommerlyst, men blir allikevel ansvarliggjort og pådyttet en stor mengde oppgaver som jeg skal forholde meg til som om jeg var del av prosess. Nevnte skriv og rapport er blottet for fakta og grunnleggende opplysninger som vår part har tilført underveis. Jeg blir pålagt frister ned til et døgn og mail som oppleves truende fra Brusevold og kommunaldirektør, der det listes opp konsekvenser hvis jeg ikke møter. (KH i mail, 2.2.14.):
«[…] under forutsetning at du møter opp på Sommerlyst 3. 2. kl. 09:00, så skal du få dekket advokatutgifter».
Ekstern part har med sitt arbeid bidratt til forverring – ikke bare for meg, men for hele saken. Måten hun har utført sine undersøkelser på (utvalg, tilnærming, spørsmål og feilaktige konklusjoner) har bidratt til større avstand og uopprettelig skade i relasjon til mine kolleger/ledelse og Tromsø kommune som arbeidsgiver. Jeg blir fremstilt som negativ og vanskeliggjort med insinuering om at jeg ikke har møtt opp, ikke fulgt opp møteplan, at møteplan/tidspunkt for 60 stk. måtte endres fordi jeg ikke møtte opp m.m. Tilbudsskriv fra Gry Brusevold til min arbeidsgiver avslører manglende kompetanse, noe som blir etterlyst av advokat Breirem (11.11.13.). Eksempelvis kan nevnes at jeg allerede første dag i prosess blir ført opp på møter med ledelse, tillitsvalgt og vernetjeneste. Ifølge plan er jeg også satt opp på fellesmøte med hele personalet, stikk i strid med regler for håndtering av mobbing og trakassering. Brusevold beskriver at saken grunner på varslinger, men velger å utelate dette i arbeidet med prosess/rapport. Hun kjører et løp tett inntil kommunaldirektør. At hun ønsker møte med fastlege er underlig, hun som sakkyndig burde vite at lege ikke har lov å gi informasjon som gjelder pasient.
20. februar – Ekstern part har gruppeintervju om meg
«Johanne» kontakter meg og uttrykker bekymring. Hun forteller at hun sammen med flere andre kolleger måtte stille i et gruppeintervju hvor det ble lagt opp til samtaler om meg, og hvor Brusevold bevisst styrte samtalen mot meg som person. Hun følte seg ukomfortabel siden jeg ikke var til stede og kunne forsvare meg. Hun kunne også opplyse om at de ikke underskrev taushetserklæring og fikk heller ikke informasjon om hva materialet skulle brukes til. «Johanne» ga utrykk for at ansatte ble kneblet av ledelse, og at de fikk klar beskjed om å ikke snakke om saken med meg eller andre.
Siste kommentarer