- følgene av manglende og feil handtering.

Month: May 2021

15. Tidligere tillitsvalgt går til fysisk angrep

« “Ulla” står sammen med KW i gangen utenfor kontoret, og idet jeg skal passere henne griper hun hardt tak i meg. Hun roper høyt: «Hvorfor innrømmer du ikke det, alle vet at det er du.» og «du har tatt uskylden på Sommerlyst!». Beskyldningene hagler og jeg kommer ikke til ordet. Jeg forsøker å vri meg løs, men hun holder meg hardt i armen. Jeg snur meg og ser rett på verneombud som står i døråpningen til kontoret sitt. Jeg kjenner på en lettelse at han ser og hører, men så snur han seg, går inn på kontoret og lukker døra bak seg. Jeg kommer meg løs og med «Ulla» etter kommer jeg meg inn på kontoret. «Ulla» fortsetter å kjefte og det er pussig, jeg ser at hun har mister all kontroll, blodrød i ansiktet og munnen går i ett sett, men jeg hører ikke hva!? Det suser for ørene og det kjennes ut som et vakuum i hodet. Jeg springer mot rektors kontor. Jeg gråtende, «Ulla» hakk i hæl mens hun fortsetter «sitt utbrudd». Det er friminutt og vi passerer mange elever. Rektor ber henne stoppe og forlate kontoret. «Ullas» verbale og fysiske overgrep er direkte årsak til at jeg knekker sammen der og da. Rektor ber meg å ta fri resten av skoleåret. Han sier at «de må få arbeidsro nå før skoleslutt». Han sier også at «Ullas» oppførsel ikke er akseptabel. Han har ikke tid å ta tak i det før til høsten, men lover å gjøre det da. Han sier han er bekymret for meg og spør om han skal kjøre meg hjem. Jeg gikk hjem. Sykkelen hentet jeg en annen dag.»

fra dagboka

Fra notat av rektor, Barman-Jenssen

«Nedtegnelser vedlegg 2 dato – 05.06 til 08.06.: Samtale med Rita pr. tlf. ettermiddagen Informerte om hva som var sagt på avslutninga Informerte om at to kollegaer hadde tatt kontakt med meg i løpet av dagen og uttrykt omsorg for Rita som var kommet i vanskelig situasjon Informerte om innkallelser og møte med: Unni i forbindelse med konfrontasjon i gangen. Hugo som verneombud. (Min understreking)

notat av rektor

Jeg blir utestengt fra felles arbeidsgruppe

Samme dag som rektor løser «problemet» med å be meg være hjemme resten av skoleåret blir jeg utestengt fra ei gruppe vi på teamet har opprettet på Facebook. Jeg er hjemme og er i ferd med å svare elever som har stilt meg spørsmål. Noen praktiske som gjelder fag, andre lurer på når jeg er tilbake. Et par stykker har skrevet at de savner meg og satt hjerte på veggen. Mens jeg holder på å besvare forsvinner plutselig siden! Jeg finner den ikke igjen og sender mail til «Aina». Hun svarer at hun nettopp slettet meg fra gruppa, men at jeg ikke trenger å være der da jeg ikke skal være mer på arbeid! Hun sa at hun så at jeg hadde fått spørsmål. Med et tastetrykk ble jeg fratatt mulighet til å svare elevene. Som sykmeldt hadde jeg ingen annen mulighet til å kommunisere med mine elever. Følelsen av at elevene ble sviktet og uten at jeg kunne gjøre noen verdens ting gjør vondt.

notat

Plasstillitsvalgt Mona Lucas

«Tillitsvalgt kommer inn på kontoret og irettesetter meg. Hun stiller ikke spørsmål, men kommer med påstander og beskyldinger. Hun står foran meg med de andre på kontoret til stede og sier at jeg er den som har varslet om episoder. Hun sier: «hvor dum kan man bli».

Etter de første hendelser med plasstillitsvalgt har det gått uker og flere henvendelser uten at noe er blitt gjort. Mine krav om at det må tas tak i enkeltepisoder og behov for å være til stede på oppklaringsmøter blir ignorert. Jeg får ikke mulighet til å stille spørsmål eller å få en forklaring fra de andre på kontoret. Svar fra leder er at «de andre ser ikke på det som noe problem og de har ingen konflikt gående med deg». Det er merkelig at de ikke vil møtes og konfronteres, særlig når de fastholder at de er uskyldige. Dette formidler jeg til inspektør og med ønske om å være til stede på samtaler. Etter fire nye uker og ny etterlysning kan rektor fortelle meg at han har hatt samtale med Lucas. Uten meg. «Det var ikke aktuelt å involvere deg, Lucas ville ikke ha deg med på møte. Lucas så ikke på det som noe problem, men bare bagateller

I boka Varsling skriver Wik og Sortland om frykten for represalier fra kolleger og arbeidsgiver. Det å bli oppfattet som en sladrehank så ut til å være et hinder for at lovens krav om meldeplikt i praksis blir overholdt. Denne problemstillingen viser det seg at lovgiver har vært klar over. (NOU 2004:5 s.172-173)

… og slik vurderer rektor de siste hendelser…!!

Fra rektors notat 08.06.2012: «Slik jeg ser denne saken er det ikke snakk om mobbing og trakassering. Det har utviklet seg vanskelige samarbeidsforhold og etter hvert brutte relasjoner mellom kollegaer hvor alle parter har følt seg forulempet. Jeg har forsøkt å moderere begge parter til å se saken fra flere synsvinkler. Det har jeg ikke lyktes med. Esperø Hansen føler seg trakassert fordi hennes kollegaer har snakket negativt om henne og mener hun er en vanskelig samarbeidspartner. De fire andre på kontoret føler seg trakassert fordi samtaler er blitt tatt opp uten deres viten og fordi de er beskyldt for trakassering. De innrømmer å ha snakket negativt om Esperø Hansen og at de har opplevd det som svært vanskelig å samarbeide med henne.»

«Jeg mener det her er snakk om skadde og ødelagte relasjoner mellom kollegaer.»

«Saken har også eskalert. Jeg har fått meldinger fra flere kollegaer som forteller at saken har vært omtalt på sosiale medier og et Esperø Hansen har ønsket å innhente støtte for sin sak.»

«Jeg har hørt starten av et redigert opptak. Esperø Hansen hadde redigert ned et flere timer langt opptak og plukket ut 8 episoder hvor kollegaer snakker om henne. Jeg har fått opplyst av Esperø Hansen at det opprinnelige opptaket er levert tilbake og slettet. Dette har jeg opplyst de aktuelle kollegaene på kontor 5116 om. De var både sinte og fortvilte over at personlige samtaler de har hatt med egen familie fortsatt fantes. De slo seg til ro med at dette nå skulle være slettet. Opptaket blir overraskende for meg tatt fram igjen som en del av saken av fastlegen i D2 møte den 14. mars.»

Mine kommentarer til rektors forannevnte skriv:

Dette notatet ble sendt meg fra Arbeidstilsynet og er noe rektor har sammenfattet i ettertid/når saken ble anmeldt til tilsynet (halvår senere). Rektors konkluderinger står i stor kontrast til gjennomgåtte og forannevnte hendelser. Han omskriver «alt» til «vanskelige arbeidsforhold», «brutte relasjoner» og «negativt snakk»! Noe han gjør uten at saken er undersøkt og er ikke snauere enn at han skriver at det er behandlet etter regelverket. Et regelverk han senere (i møte 2015) innrømmer at ikke var implementert i skolen! Rektor konkluderer videre med at det ikke har foregått mobbing. «Jeg har forsøkt å moderere begge parter til å se saken fra flere synsvinkler.» Interessant, da han faktisk forsøkte å «modere» ved å bagatellisere og så tvil om det jeg fortalte. Hva er begrunnelsen for at jeg skal «se saken (mobbingen og trakasseringen) fra flere synsvinkler»? Et slikt punkt finnes ikke under handtering av varsling. Det er også verdt å merke seg at rektor uten unntak refererer påstander/meningsytringer fra motpart, men aldri innhold fra mine varslinger.

Rektor er ikke ærlig vedrørende opptak. Han utelater at det var han selv som instruerte meg om å redigere ned originalopptak. I tillegg endrer han tidligere forklaring fra å ha «lyttet gjennom opptaket» til «jeg har hørt starten av et redigert opptak».

«Jeg har fått opplyst av Esperø Hansen at det opprinnelige opptaket er levert tilbake og slettet. Denne påstanden fra rektor er oppdiktet! Har rektor glemt at det var han selv som oppbevarte det? Noe han innrømmer 8 år senere under rettssak! Barman-Jenssen skriver i sitt notat at «Dette har jeg opplyst de aktuelle kollegaene […] de var både sinte og fortvilte […] De slo seg til ro med at dette nå skulle være slettet.» Hva tenkte rektor når han samtidig som han skriver dette vet at det er han selv som oppbevarer opptak, og at han nå tillegger meg løgn og projiserer urettmessig sinne over på meg? At han avslutter med sin «overraskelse» av at opptak blir nevnt av lege, når han selv i mail ber meg å hente redigert opptak, vitner om en mann som har mistet fullstendig kontroll over eget sammensurium av løgner!

19. juni – Bedriftshelsetjenestens involvering gjør vondt verre

«Møte på rådhuset med rektor, inspektør, Rune Bakkejord (UDF), og Beate Mortensen (BMT). Nok et fullstendig meningsløst møte hvor jeg overkjøres. Jeg greier ikke å slippe taket i det som hadde skjedd, mens motpartens fokus er å verne om skolens rykte og overtale meg til å legge alt bak meg. Mortensen spør meg om jeg kanskje skal søke hjelp til å sortere tankene mine. Mortensen latterliggjør meg. Når jeg er uenig bruker de det mot meg, da henger jeg meg opp i fortiden og evner ikke å se framover. Særlig Mortensen prøver å usannsynliggjøre og bagatellisere det jeg har opplevd. Hun har snakket med «alle» og sier – Jeg forstår at det kan oppleves som mobbing av deg, men det er nok ikke slik i det virkelige liv. – Det er heelt klart ikke samme forståelseshorisont hos begge parter. – Det er stoor avstand og partene har ulik oppfatning av virkeligheten. Hun vil ikke si hvem hun har snakket med. Om det faktum at noen har plassert en pose med avføring på min arbeidsplass, konstruerer Mortensen egne teorier om hva som var skjedd. Hun plukker saken fra hverandre til det ugjenkjennelige og konkluderer med at det må være noen som har glemt igjen matpakken på min kontorpult. I neste øyeblikk sier hun at det mest sannsynlig er jeg som har glemt den der! Rektor og inspektør Vollan sitter som to nikkedukker. Det hele er et absurd skuespill. Jeg føler meg utestengt fra jobb og må stille på møter for å forsvare meg selv når jeg er sykmeldt. Når jeg sier at jeg ikke vet som har utført noen av handlingene trekker Mortensen på smilebåndet!

Jeg blir kastet inn i møte etter møte, hvor jeg for døve ører må gjenta meg selv i det uendelige. Møtene er lite konstruktiv og jeg må høre på at kolleger som mobber og trakasserer blir tatt i forsvar. Referatføring er mangelvare. Gjenganger er at «Situasjonen er fastlåst». Og hva skulle de i så fall anført.. «Vi har under møtet jobbet med å få Rita til å innse at hun ikke har blitt mobbet og trakassert, men at det er hun selv som er problemet.» Eller «Vi har under møtet gått inn for å provosere henne mest mulig, psyke henne ut såpass at hun snart gir opp og ikke orker mer». Det virker som god taktikk å ikke være åpen om situasjonen, plukke ut sentrale deler av fakta og gi rom for spekulasjoner ved å avsløre meg som varsler og mottaker av opptak. Inspektør Vollan er taus også under dette møtet, men etterpå kommer han etter meg, stiller seg helt opp til meg og spør – Hvorfor gjør du dette? Hvorfor kan du ikke sette en strek der?» Jeg spør hva han mener, men han bare snur seg og går. Å rette lyskasteren inn i kommunehusets kroker koster for den som våger. (Dokumentasjon: Referat(notat) fra møter)

fra dagboka

Møte 19.06. Rektors referat: 

«Her deltok: Rita, Rune Bakkejord fra utdanningsforbundet, Beate Mortensen fra arbeidsmiljøtjenesten, Leif Vollan, og Rolf Øistein Barman-Jenssen.

Saken er fastlåst og vi blir enige om at rektor og inspektør sammen med utdanningsforbundet og Beate Mortensen skal ha et nytt møte med de andre på kontor 5116. Her vil rektor og inspektør gjennomgå en del hendelser som kan ha ført til misforståelser pga. av manglende informasjon til de andre på kontor 5116.

Følgende hendelser skal gjennomgås: Timeplanlegging høsten 2011. Tirsdager. Informasjon rundt terminalfase og dødsfall. Avklaring rundt ansvar for utarbeidelse av IOP-er. Tydelighet rundt avtaler for forberedelser til eksamen skriftlig.»

Min kommentar til rektors «referat»: 

Etterlyste referat kom flere uker senere via Arbeidstilsynet, og igjen kunne jeg konstatere at sentralt innhold fra møtet ikke er referatført. Det er oppsiktsvekkende at de alvorligste varslinger ikke nevnes av rektors i notat, kun «mindre avvik»!! Hva som utelates og vektlegges er en bevisst fra rektors side og det kan ikke tolkes på annen måte enn forsøk på å skjule informasjon om varsling.

20. juni – rektor svarer meg på mail sendt vedrørende psykososialt miljø etc..

«Hei Rita, Svært beklagelig at dette skjer. Jeg tar dette opp med alle på kontoret i ettermiddag. Vi har også valgt å informere kort på trinnmøter i dag i håp om å dempe spekulasjoner og ryktespredning. Jeg håper dette kan ta fokus bort fra deg når det gjelder opptaket og dempe uroen i hele kollegiet. Mvh Rolf Øistein.»

«Men så får de informasjon om lydopptak og at der framkommer negative uttalelser om meg og andre. Da snur de tvert om i sine forklaringer og “husker” plutselig at de allikevel har problemer med meg.» (Fra dagboka)

20. juni: Innkalling til møte om personalsak, men først ber rektor meg om å ikke stille!  

Rektor kontakter meg og forteller at det skal gis informasjon til personalet vedrørende behandling av personalsak. Han sier at jeg ikke bør stille opp i møte da det vil skape unødig frustrasjon. Han peker igjen på hvor viktig det er å «roe ned».. Jeg får vite av kollegaer, blant andre Holst, at det av ledelse (Vollan) avslører at det er jeg som har fått/levert inn opptak og at jeg visste hvem som hadde tatt opptak.

Rektors notat fra møte på Sommerlyst, 20. juni

«Tilstede: Fra Kontoret: […], […], […], […]. Leif Vollan, Rune Bakkejord, Beate Mortensen og verneombud for Sommerlyst Hugo Berntsen.

Det ble informert om at forholdet rundt lydopptaket nå er sendt til jurist i Tromsø kommune med anmodning om anmeldelse. Rektor gikk gjennom de avtalte punktene fra møte (19.06. på rådhuset) og understreket at ledelse kunne sørget for bedre informasjon og kommunikasjon i disse sakene. Gjennomgangen skaper ingen forståelse. De fire andre fra kontoret sier det er uhørt at Leif skal ta på seg skyld for noe som helst. Han har gjort det han kunnet for å tilrettelegge, og har strukket seg mye lengre en det som kan forventes. Det sies videre at det har vært vanskelig å samarbeide med Rita. De mener de har gjort det de kunne for å få til et greit samarbeid og mener de er helt urimelig at dette skal snus til at de har trasert Rita. De har uttalt seg negativt om henne når de har snakket sammen på kontoret. Samarbeidet har fungert dårlig. De har vært fortvilet. Det oppleves fra de som blir beskyldt for mobbing og trakassering at der er veldig urettferdig, og hver og en av de kjenner seg overhodet ikke igjen i at dette skulle være noe som de kan ta selvkritikk for.»

notat av rektor

Etter krav om innsyn mottar jeg «referat» av 20. juni, skrevet av Beate Mortensen

«Møte 20. juni: De fire som var anklaget for mobbing og trakassering, skoleledelsen ved rektor og inspektør, rådgiver AMT og Rådgiver utdanningsforbundet.

Kort oppsummert: partene ønsket ikke å anerkjenne denne forklaringen på konflikten med REH. De mente at REH hadde opptrådt steilt og med mangel på samarbeidsvilje og så ikke det formildende ved at skoleledelsen selv sier at man kunne gjort noen avklaringer tidligere.

Rådgivers kommentar/vurdering: På dette tidspunktet står vi ved en helt fastlåst konflikt. Ingen av partene har større forståelse for egen rolle i at relasjonen har brutt sammen. Det er ingen ønske om å be om tilgivelse eller imøtekomme hverandre. REH mener fremdeles at hun har blitt utsatt for mobbing og trakassering, men motparten mener hun er storforlangende til tilrettelegging fra arbeidsgiver, og vanskelig å samarbeide med i forhold til arbeid som skal utføres. Rådgiver BM kan ut ifra de forklaringene som partene har kommet med, ikke se at dette kan kalles mobbing eller trakassering. De har bare ikke fått til samarbeidet og på dette tidspunktet er det mange som føler seg sårbare, og urettferdig behandlet/beskyldt.»

notat av Beate mortensen, bht

Mine kommentarer til Mortensens skriv til Arbeidstilsynet:

20. juni kalles det inn til nok et møte som avholdes uten meg for å diskutere lydopptak. Her er de andre fire fra kontoret og en ikke navngitt kollega (fremkommer senere!). Jeg er ikke innkalt til tross for at jeg tilhører samme kontor og er like berørt. Dette bestemmes av Mortensen den 19.6., noe jeg får kjennskap til måneder etter via Arbeidstilsynet. Hun bestemmer også at Rune Bakkejord (UDF) skal representere meg i dette møtet. Et møte jeg ikke er klar over blir avholdt. Bakkejord har ingen tillit hos meg pga. hans utsagn om at «dette dreier seg ikke om mobbing og trakassering» og hans handlinger som strider mot god forvaltningsskikk. Å lese hva Mortensen velger å ta med i «referat» er interessant. Hun skriver at «de 4 kjenner seg ikke igjen», og fastslår at dette er en fastlåst konflikt. Hun omdefinerer fra mobbing til konflikt og gir de 4 blankofullmakt til å sette agenda i saken. Mortensen viser her grunnleggende mangel på kunnskap som omhandler Arbeidsmiljøloven, helse, miljø og sikkerhet, ved at de 4 som er anklaget for trakassering får bestemme agenda ved å si seg uenige i framstillingen og saboterer regelverk og utnytter situasjonen.

Rektors notat fra samme møte er nok en gang blottet for informasjon om sak, og hva mener han med «forholdet rundt lydopptaket»? Hvilke «punkter» ble gjennomgått? Her legges igjen flere spørsmål enn svar. Mine kollegaer på kontoret beskriver meg som steil og har mangel på samarbeidsvilje. Det er jeg som har etterspurt møter, mens det er de som nekter å stille i møter med meg!! Etter rektors første møte med alle involverte fra kontor 5116 skrev han: «[…] kjente de seg overhodet ikke igjen og de kunne meddele at de hadde ingen konflikter med REH».

Dette samsvarer med mine erfaringer og mobbing og trakassering faller heller ikke under begrepet konflikt. Alle fire endrer brått forklaring, det skjer etter at lydopptak blir kjent. Det er åpenbart at de får vite at båndet avslører negative utsagn om meg og derfor har de behov for å konstruere problematikk vedrørende meg som unnskylder egne handlinger. Ingen på kontoret har på noe tidspunkt levert klage på meg. Slik klage har heller ikke kommet fra noen andre. Nettopp unnlatelse av arbeid som vurdering og oppfølging av tilrettelegging, skriving av IOP og ikke overholde møteplikt, noe som gikk igjen i mine bekymringsmeldinger til ledelse. Fra Arbeidstilsynet mottar jeg heftet Samarbeidsavtale mellom rådmann og Arbeidsmiljøtjenesten,bestående av 11 sider. Grunnleggende og innhold i varslinger er ikke nevn. Følgende relateres til min sak er skrevet av Beate Mortensen:

Metodevalg i bistand fra AMT:

«En av parene involvert i denne saken (REH) opplevde seg mobbet og trakassert av fire andre i kontorfellesskapet. REH var også i uenighet med ledelsen i forhold til uønskede hendelser som gikk på organisering av arbeid og annet. Det ble først foreslått mekling mellom partene, men mekling var ikke ønskelig som metode hos de som var anklaget av REH for mobbing, da det ble da avtalt at felles møte med alle partene.

De fire andre involverte ønsket ikke å gå i mekling med REH, da de ikke så hvordan de skulle ha mobbet og trakassert, men tvert om opplevde at de arbeidet med en person som de samarbeidet dårlig med, fordi denne personen ble oppfattet som “vanskelig” og lite imøtekommende. Det ble sagt at forholdet var blitt særdeles betent gjennom året, og at man så frem til nytt år med andre konstellasjoner.

Metoden som ble valgt i møtet var konfliktanalyse der hver sak og ubehagelige opplevelser ble drøftet hver for seg. I møtets begynnelse ble det gitt opplysninger om rammer for møtet. De faktiske hendelsene ble kjent igjen, men samtlige ble tilbakevist som mobbing og trakassering og satt i et annet lys når de ble forklart fra motpartene sin side. Episodene med hver og en av de anklagede, ble behørig beskrevet hvordan hendelsene så ut fra de ulikes sider. Det REH opplevde som bevisst obstruksjon ment for å ramme, ble motsagt av de andre partene.

Det ble gitt enkelte beklagelser for at man har sagt ting og at man hadde vært irritert. Det ble også bekreftet at relasjonen var blitt så betent at man ikke ønsket å jobbe tett med REH mer. Men motpartene mente at Rita selv var skyld i at det var blitt et dårlig klima, med hennes negativitet til ledelse og til situasjoner. Møtet munnet ikke ut i noen konklusjon. De anklagede hadde fåt høre hvordan REH hadde hatt det det siste året, men det var ingen som kjente seg igjen i at de skulle ha mobbet og trakassert. De var entydige på at REH selv hadde gjort forholdet med sine kolleger betent. På slutten av dette møtet ba jeg REHs tillitsperson som var tilstede i møtet om å forsøke å snakke gjennom de enkelte hendelsene, for evt. å se “den andre siden”.

Rådgivers kommentarer/vurdering: Dette var det eneste møtet jeg ledet i denne prosessen. Det var en ok tone i møtet. REH fikk mye tid med hver og en og også i forhold til inspektør, og for de områdene hun mente kunne vært håndtert annerledes fra ledelsens side.

I de fleste slike meklingsmøter som undertegnede har ledet, har jeg fått bevegelse hos partene. Ved å få partene til å lytte til den andre siden, får partene en økt innsikt i og forståelse for hvorfor relasjonene blir svekket. Dermed blir det både tilgitt og bedt om unnskyldninger. Dette var ikke tilfelle i denne saken.»

19. juni: Møte med Skoleledelse, REH Utdanningsforbundet og AMT. Agenda var avklaring av veien videre. Kontorfellesskapet hadde frustrert seg over REHs negativitet overfor ledelsen som hun oppfattet ikke la ting il rette for seg. Rådgiver BM anbefalte et møte med de andre i fellesskapet, hvor man kunne forsøke å forklare hvordan ting var håndtert ut i fra arbeidsgivers side. Dette for at noen av de negative utsagnene om ledelsen som REH hadde kommet med, kunne bli forklart for de anklagede. Utdanningsforbundet skulle være med som ivaretaker av REHs interesser i et møte som hun selv ikke skulle delta på.»

av beate mortensen (nå beate mørk andersen)

Mine kommentarer til Beate Mortensens (BM) «metodevalg»

Skriv mangler dato og møte det vises til. Noe av innholdet gjenkjenner jeg fra møte 13. juni og kan derfor kommentere følgende:

«REH var også i uenighet i forhold til uønskede hendelser som gikk på organisering av arbeid og annet.» BM sier ikke noe om hvilke typer hendelser, men når det oppstod «uønskede hendelser» var jeg selvfølgelig uenig!!

Metoden BM beskriver medfører ikke riktighet, jeg gikk selvfølgelig ikke inn på varslinger i en «åpen fora» med flere av mobberne til stede. Jeg fortalte derimot kort om året på kontoret. Mekling mellom partene ble ikke nevnt under møte. BM utelater fakta om årsak til at vi er der. BM initierer en prosess (se dokument) hvor hun lar de fire andre på kontoret som er part i en pågående sak, bestemme hvorvidt dette er mobbing/trakassering eller ikke. 

BM tillegger meg negative utsagn uten å konkretisere eller å vite om dette medfører riktighet. «[…] med hennes negativitet til ledelse og til situasjoner.» Som tidligere nevnt ble jeg ikke informert eller invitert til møte 20.06, og ga heller ikke samtykke til at Bakkejord skulle være min tillitsperson. BMs skriv preges av uriktige og villedende opplysninger, hun er subjektiv i sine antydninger og unnlater å dokumentere. BM legger føringer hele veien for at det ikke dreier seg om mobbing/trakassering og motparts meninger blir trukket fram som en sannhet.

21. juni – Leders mangelfulle handtering nører opp under mobbingen

Ledelsen informerer hele kollegiet ved skolen at det er levert inn et lydopptak. Dette bidrar til spekulasjoner og gjør at noen kommer med spørsmål og høylytte kommentarer om meg i plenum. Jeg får vite av kolleger at plasstillitsvalgt Mona Lucas og tidligere tillitsvalgt er mest aktive i «diskusjonen» og av de første til å trekke inn mitt navn i saken. Dette underbygger at ledelse har brutt taushetsplikten da ingen andre viste om lydopptaket. Møtet blir beskrevet av kollegaer som «uten filter» og hvor noen var ute etter å finne en Svarte-Per. Fokus rettes mot meg som person.

«Jeg må innom jobb for å hente noe og på vei ut møter jeg plasstillitsvalgt i trappen. Hun begynner å le høyt idet hun ser meg. Ingen andre er til stede og det hele oppleves forvirrende og surrealistisk. Senere får jeg høre at hun kom rett fra møte hvor de hadde tatt opp saken med opptaket. På møtet var mitt navn nevnt av et par stykker, deriblant tillitsvalgt og «Ulla» som antydet i plenum at det måtte være meg som stod bak opptaket. Ble tillitsvalgt «giret» av dette og ga det henne motivasjon til slik handling? Det hele virket sykt. Det er hevet over enhver tvil at smitteeffekten er stor rundt videreføring av slike svertekampanjer.»

14. Nå starter heksejakta for fullt..

Jeg sender rektor mail vedrørende psykososialt miljø, opptak og referater

«Hei! Jeg viser til samtaler i dag omkring det psykososiale miljøet og det kommende møte i morgen. Hver dag i den senere tid har jeg blitt påminnet hvor grunnleggende viktig dette er for en trygg og positiv arbeidsdag. Slik var mitt møte med jobben også i dag […] tanke på «syndebukk stemplet» så er det nødvendig at dette tas opp med alle på kontor 5116 i morgen. Det skjules ikke at det er flere her som mener at det er jeg som har gjort/gjør opptak. De kan tenke og tro hva de vil, men når de videreformidler det til andre (sprer rykter) er det ikke greit lenger. Bare i løpet av dagen har flere møtt på hverandre i gangen her, utenfor kontoret (jeg har døren åpen) hvor de tydeliggjør åpenlyst at […]. Situasjonen eskalerer og er på tur å bli jeg mot mange og er selvfølgelig en betydelig belastning for meg. Jeg anser det fortsatt som min plikt å rapportere dette og forventer at det blir fulgt opp. Vedrørende min etterlysning av referat er det et poeng at nettopp fordi det skal dokumenteres at jeg har sagt ifra om alle nevnte avvik. […] Mvh Rita»

12. juni – En rektor som snur kappa etter vinden!

Fra: Barman-Jenssen, Rolf Øistein 
Sendt: 12. juni 2012 13:01
Kopi: Vollan, Leif; Mortensen, Beate
Emne: Innkalling til fellesmøte for kontor 5116

Hei alle. Jeg har innkalt dere til arbeidsmeklingsmøter de nærmeste dagene.

Etter at jeg har fått en del tilbakemeldinger på dette og rådført meg med Beate Mortensen innkaller jeg herved til et fellesmøte for dere alle i morgen kl. 09.05. Møterom Elverhøy. 
Vi ønsker å behandle denne saken på et så lavt konfliktnivå som mulig, og tenker at et slikt fellesmøte kan avdekke om det vil være behov for arbeidsmekling og/eller andre tiltak.

Mvh. Rolf Øistein

Fra rektors notat:

«12. 06 Telefonsamtale med Rita på kl. 17.00. Rita er forundret over endringen. Forteller at hennes tillitsperson nå er på vei til byen. Vi blir enige om at tillitsperson stiller sammen med Rita neste morgen på fellesmøte.»

13. juni – Rektors «referat» fra møte:

«Møte starter med at Beate Mortensen forteller at det finnes et opptak av samtaler fra kontor 5116. Dette kommer som et sjokk på alle. Da de andre på kontoret er ikke informert om dette. Rektor har ventet med informasjon i påvente av juridisk bistand fra kommuneadvokaten. Denne informasjon preger hele møte. Mortensen leder møte og fokuserer på hva som kan ha vært utgangspunktet for at Rita opplever seg utestengt og baksnakket og hvordan vi kan komme videre sammen. Det blir pekt på at situasjoner og relasjoner ofte oppleves forskjellig av kolleger i et arbeidsmiljø.»

Min kommentar: Ifølge kommunes eget regelverk skal Mortensen skille mellom sin rolle som terapeut for arbeidstaker og sakkyndig for virksomheten. Denne skal være uavhengig i sine råd og faglige vurderinger. Dette må også gjøres klart overfor arbeidstaker. Beate Mortensen (nå Mørk Andersen) ba aldri på forhånd om et møte med meg. Ingen relasjon var etablert. Hun som skulle ivareta meg og mine interesser hadde ikke søkt noe informasjon fra meg eller foretatt seg noe for å danne seg et bilde av situasjonen fra mitt ståsted før hun anbefalte og bidro til at det ble gjennomført et fellesmøte med alle fra kontor 5116.

Fellesmøte 13.6. Mitt notat:

«Det er gått noen dager, men jeg kjenner det fortsatt i hver eneste celle i kroppen. Det var ikke et møte, men en rettergang uten lover og regler. Det ble ledet av Beate Mortensen fra Arbeidsmiljøtjenesten. Hun opptrer autoritært og uprofesjonelt, og inntar en irettesettende og opplærende holdning overfor meg. Mortensen er svært subjektiv i sine påstander og stiller meg urimelige spørsmål. Spørsmål hun ikke kan forvente at jeg vil eller kan svare på der og da og som handler om sensitive og taushetsbelagte varslinger. Hvorfor blir hun ikke stoppet av lederne? Det råder en slags «alle mot en»-stemning hvor rammer og struktur mangler. Jeg skulle være tøff, bite tennene sammen og stå i det, men jeg mister raskt herredømme. Hendene skjelver slik at jeg ikke greier å notere. Det hele er fornedrende og et paradoks. Mortensen starter møte uten en saklig innledning og slipper «håndgranaten» og avslører opptaket. Hun tar ikke hensyn til at rektor skriftlig har understreket at opptaket ikke skal være tema under møte. Så tar hun en spørrerunde om hva de andre på kontoret «tenker om situasjonen». De svarer: «Jeg skjønner ikke hva dette handler om», «Jeg vet ingen ting», «Vi har ingen konflikt med Rita» osv. Mens de svarer er Mortensen mest opptatt av å se på meg, som om hun venter på en reaksjon.. Hun bruker god tid og dveler med svarene hun får. Alle virker uberørte og mener at det er jeg som er vanskelig. «Aina» spør Mortensen om hun kan forklare hvorfor de er der, hvorpå Mortensen sier: «Ja det får vi høre med Rita om». Jeg blir fullstendig overrumplet. Har ikke Mortensen fått informasjon om de forhold det er blitt varslet om?

Under møtet henvender Mortensen seg til min tillitsperson og spør: «Det virker som du har en del utdannelse, så kan du snakke med Rita om kommunikasjon?» Ingen reagerer på denne grenseløse ydmykelsen. Min nærmeste leder, Vollan, sitter som en saltstøtte under møtet, men på slutten av møtet spør jeg om ikke han har noe å si, noe han ikke har utover at han sier at jeg er en «så vanskelig lærer»!!

Mortensen sier at jeg bør være mer imøtekommende i forhold til de andre på kontoret og til det som var blitt gjort. Fokus er på meg og ikke det jeg har varslet om, og ved å tillegge meg «dårlige egenskaper» utøves et maktbruk som gir næring til mobben. Et historieløst møte hvor mobberne får styrket sitt løp. Alt virket regissert – skyld var fordelt, og min motpart fikk full aksept! Et destruktivt møte – uvirkelig, kynisk og svært ødeleggende for meg. Folk kommer og går under hele møtet, det snakkes i munnen på hverandre og ingen finner det godt å stramme inn på møteregler. Min tillitsperson forsøker flere ganger å få ordet, men slipper ikke til. Vi er begge sjokkerte, særlig over framferden til Mortensen. Min tillitsperson skriver referat fra møtet som blir sendt skolen (se under). I rektors referat blir ikke hendelser jeg fortalte tatt med (se over).

I boka Moderne munnkurv skriver journalistene Maria Amelie og Dag Yngve Dahle tankevekkende om mulighetene for kritiske ytringer på jobben. “Ytringer fra ansatte kan kollidere med arbeidsgivernes krav om- og forståelse av lojalitet. Konsekvensene for arbeidstakerne kan bli alvorlige og oppfattes som psykisk vold viser en ny bok om ansattes ytringsfrihet i dagens Norge. Å kunne si hva man mener som arbeidstaker er ikke sjølvsagt.” Boken inneholder ni ulike saker fra mange felt der ansatte har kommet med upopulære ytringer, i tillegg til undersøkelse blant ledere på ulike stillingsnivå og sammenligner det med aktuell forskning på ytring og varsling. Dette er ikke lystig lesing for dem som mener at der står bra til på innsiden av norsk arbeidsliv. “Hvis folk ikke kan si hva de ønsker, betyr det også mye for samfunnet. Å bli trakassert av arbeidsgiver fordi du ytrer noe han eller hun ikke liker, fungerer ofte som ren psykisk vold, mener Amelie som også veit godt hva det vil si å ytre seg i offentligheten.” (2016).

«[…] og hakk i hæl følger en rektor som ser noe forskremt ut. Han setter seg tett inntil meg, som han pleier. Noe som gir meg en følelse av at han skal ha kontroll med meg, se hva jeg noterer.»

fra dagboka

Skriv fra min tillitsperson, GL, vedrørende fellesmøte

«Tanker omkring møte den 13.06.12.

Jeg tilbød deg å være med som din støtteperson på møte i forbindelse med din sak. […]har jeg arbeidserfaring som enhetsleder med personalansvar, […]
De som møtte foruten oss to, var din sjef Rolf Øistein Barman-Jenssen, inspektøren Leif Vollan, de fire som du delte kontor med;[…], tillegg personalkonsulent Beate Mortensen. Møte ble ledet av Beate Mortensen.

Mitt umiddelbare inntrykk var hvorfor måtte du sitte i møte med de som du ble mobbet av. Og hvorfor saken ikke ble definert som en mobbesak. Jeg gjorde tegn til å spørre om dette, hadde hånden opp, men ble ikke møtt, fikk ikke taletid. Saken ble omtalt som en personalkonflikt, der møte dreide seg om at du skulle fortelle om hvordan du opplevde dette, evt årsak og at de andre skulle si noe om det samme. En av mobberne, […], uttalte at hun hadde aldri hatt noen konflikt med deg. Leif kom inn på en sak som han kanskje følte var bakgrunnen for “konflikten” der han definerte deg som vanskelig. Plutselig “plumpet” Beate Mortensen ut med saken om lydbåndopptaket. Jeg tenkte at det virket som et avtalt spill da reaksjonen fra de andre i møte virket påtatt. De ble ikke så overrasket som en kunne forvente av å slippe en slik “bombe”. Nå endret møte på en måte karakter – og “sympatien” snudde seg til fordel for “mobberne”.

Egentlig et rart møte der partene (du og “mobberne”) ikke hadde fått mulighet til å definere hva saken omhandlet. Det var arbeidsgiver som på forhånd hadde definert saken til å være en personalkonflikt. Beate Mortensen snakket til slutt om å gå videre og anbefalte meg til å «snakke deg til rette» …
Møte ble plutselig løst opp ved at flere måtte gå til time og andre avtaler. […].

Mvh […]»

13. juni – Rektor ringer meg og beklager.. Utdrag fra transkribert samtale:

Rektor: – Ee… ja … jeg ville bare si at det er beklagelig at det ble slik»

Jeg: – Jaha. hva mener du?

Rektor: – Ja. Møtet var et feilskjær. Men det jeg kunne jo ikke bare stoppe møtet»

Jeg: – Kunne du ikke det?

Rektor: – Eh… ja… nei, det ville jo bli vanskelig.. ser jo nå.. i ettertid at det skulle vært stoppet.. Det er bare å beklage.

Jeg: – Hva tenker du da var et feilskjær?

Rektor: – Ja, jeg er svært misfornøyd med Beates håndtering av saken.. vi var jo enige om på forhånd at opptaket skulle ikke være tema på møte.. så.. jeg beklager den belastningen det ble for deg

Jeg: – Hvorfor i all verden grep du ikke inn i kjøret mot meg.. og hvorfor stoppet du ikke møtet? Nei, jeg er fortsatt i sjokk … noe så forferdelig.. mener du fortsatt at hun har en rolle i å ivareta meg?

Rektor: – Eh… nei…eller ja, hun skal jo egentlig det….men jeg ser jo at her er noen uheldige omstendigheter…eh

Jeg: – Ja, hva mener du konkret? Hvis jeg skal si hva jeg mener, så er det komplett uforståelig hvorfor du som rektor ikke tar tak i saken. Du vet at det foregår grov mobbing, du har selv bekreftet at du har hørt opptaket. Du har sagt hele tiden at du tror på meg. Ja vel, hvorfor handler du ikke deretter? Hvorfor er du da passiv og lar noen av de som faktisk er mobberne styre både form og innhold møte? Du sitter i møte og hører på at jeg blir grovt krenket, men du åpner ikke munnen og stopper dem.. (jeg begynner å gråte)

Rektor: – Eh..ja.. nei, det er lett nå å sitte å si at sånn og sånn …

Jeg: – Du stoppet ikke trakasseringen.. du leier inn rådgiver, men hva skjer …jo hun som er venninne med en av mobberne på skolen, får altså sitte og bruke grov uforstand og store deler av møtet til å direkte irettesette meg foran hele kontoret.. Du har sørget for at jeg nå er fullstendig knust.. jeg vet verken ut eller inn.. jeg er inne i et levende mareritt … (begynner å gråte igjen)

Rektor: – Jeg skjønner at dette er vanskelig, men vi skal finne ut av dette.. og du må tro meg på at jeg tror på deg. Jeg ser at jeg burde gjort noe.. jeg må bare beklage igjen.

Kollegaer flytter ut av kontoret og esker kastes på meg

I dagene etter fellesmøte akselerer situasjonen og gjengjeldelser blir synligere og tøffere. I løpet av kvelden/natten etter fellesmøte har alle 4 som jeg deler kontor med flyttet ut. Jeg kommer på jobb neste morgen til et ribbet kontor – kun mitt som står igjen med en endevendt kontorpult, skriveplaten er tilgriset og stolen min er byttet ut med en ødelagt med stort hull i setet. Felles ting som vannkoker er fjernet.

Samme formiddag blir jeg oppringt av en bekjent fra lærerstudiet. Hun hører at jeg er lei meg og foreslår å komme innom med kaffe og trøst. Mens vi sitter på kontoret kommer to fra kontoret i døren, men de snur når de ser meg. Kort tid etter rives døra opp igjen samtidig som det kastes to esker inn. Jeg sitter midt i skuddlinja og på ren refleks hiver jeg meg til sides. Dette skjer to ganger mens vi sitter der. Alt skjer raskt, eskene skjuler ansiktet, men jeg rekker å få et glimt av «Turid». Jeg ser at det en annen ved siden av og får en fornemmelse av at en åpner døren mens den andre kaster. Min venninne som sitter i skjul av døren sees ikke fra døråpningen, men hun rakk å se hvem som stod der. «Hanna» skulle skrive ned hendelsen.» (Blir dokumentert i Del 2/under rettssak og hennes vitnemål.)

PS! «Marja» fortalte at «Ulla» hadde oppfordret flere til å slette meg fra sosiale medier. Jeg måtte sjekke og ja, i alle fall 8 kolleger er plutselig blitt borte.. Det gjør meg trist, det også..  Det ryktes også at rektor ber kollegaer om å ikke snakke med meg om saken/jobb. Dette ble bekreftet av flere, bl.a. av kollega ATHK som jeg traff på kafé og som kom bort og utrykte støtte. Veldig spesielt at voksne folk ikke tør å snakke om noe så viktig og alvorlig!

fra dagboka

Noen har plassert avføring på skrivebordet mitt!

«Senere på ettermiddagen drar jeg tilbake til kontoret for å få gjort noen forberedelser. Idet jeg kjører stolen inntil skrivebordet, kommer jeg i kontakt med noe med låret. Uten å se griper jeg etter det som viser seg å være en pose som er festet med tape under skrivebordet. Det har en ubehagelig konsistens og når jeg trekker den fram både ser og lukter det avføring fra et menneske. Herfra er mye uklart, men jeg kunne ikke komme meg fort nok til toalettet med posen. Jeg kaster alt i do og får problemer med å få det ned. Derfra gikk jeg i underetasjen hvor det er garderobe og dusj. Jeg følte meg skitten og redd.»

Fra dagboka

Informasjon holdes tilbake – fra notat:

«I dag (14. juni) er det ingen elever på klasserommet når jeg kommer til time. Det viser seg at elevene har fått en beskjed som ikke jeg har fått. De andre lærerne hadde bestemt at de skulle ta en fjære-dag i Telegrafbukta med grilling og kos. Synd ikke jeg fikk den informasjonen, for kunne tenkt meg og vært sammen med elevene mine»

et notat

Kommentar i ettertid: Det må nevnes at det er noen hendelser som har skapt større reaksjon/traumer enn andre. Flyttingen ut av kontoret, esker som ble kastet på meg og ikke minst planting av avføring på arbeidsbordet mitt er hendelser som har skapt langvarig traume. Selv nå så mange år etter setter minnene vonde følelser i sving. De hadde pekt ut en syndebukk og de gikk farlig langt i å gi meg skylda. «Hanna» vitner om hendelsen med esker 8 år senere og under rettssak kommer det fram at planting av avføring var ikke eneste gang noen plasserte «illeluktende» på mitt kontor. Det fremkommer også av vitneforklaringer hvem som gjorde dette!

13. Uredelige prosesser tas i bruk

“I denne fasen har du begynt å kjempe mot ryktene og de synlige og usynlige motstanderne. Du prøver å vinne verdigheten tilbake, men respekt, tillit og verdighet blir tatt fra deg (en håpløs kamp, for du vet ikke enda at de har allerede bestemt seg, de er ikke interessert i å høre dine meninger og har lagt opp ruta fremover). I denne fasen kan det finne sted fysiske angrep, som igjen kan føre til et siste stadiet – “tilintetgjørelse”. Denne fasen fører ofte til et dramatisk vendepunkt, hvor offeret må gi opp, fordrives fra organisasjonen eller fra arbeidslivet, eller at offeret tar sitt eget liv.” Kilde ukjent.

«Når jeg kom på jobb i dag står inspektør Vollan nederst i trappen som om han har ventet på meg. Jeg hilser og stopper opp. Han kommer nærmere og med sin uvane stiller han seg helt inntil, som om han har tenkt å hviske noe i øret til meg. Jeg stivner. Innbitt og langsomt sier han at det må være helt klart at han kommer ikke til å svare meg skriftlig på mail. Jeg spør om han hadde sett mine siste mail angående klager. Det hadde han, og nei, jeg hadde ikke fått noen klager. Jeg måtte komme inn på kontoret hvis det var noe mer jeg skulle ha svar på. Nå sitter jeg med to nye spørsmål – at han ikke reagerte på mitt spørsmål og hvorfor kan han ikke gi meg svar på mail?»

fra dagboka – 19. mai

30. mai – Det blir streik – rektors notat:

«Sommerlyst blir tatt ut i streik. Saken blir liggende. Jeg fikk mail fra Rita 05.06 (dagen før streiken var over) Her etterlyser Rita videre håndtering av saken. Samt referat fra møte 29.05. «Rita har fått overlevert et lydopptak av en lengre samtale på kontoret hvor hun og andre blir omtalt svært negativt.»

Min kommentar: Rektor tenker altså at det er grei prosedyre å la en slik type sak bli liggende på vent. Det strider imot lovverket – alvorlige varslingssaker skal handteres omgående.

5. juni – Om jeg kan redigere opptaket?

Rektor ringer meg og sier at de skal ha et møte neste dag hvor nestleder i Udf, Rune Bakkejord og inspektører ønsker å lytte gjennom opptaket. Han sier at opptaket er for langt og de har liten tid. Han ber meg om å korte det ned og velge ut det jeg mener er viktigst. Jeg tenker ikke, sier bare ja … Det viktigste for meg nå er at innholdets grusomheter kommer for en dag. Det bekrefter at jeg snakker sant. Det oppfattes som en trussel når rektor sier at hvis jeg ikke gjør det han ber om, så vet han ikke når neste mulighet byr seg for det er så travelt …!

Jeg kjører tilbake til jobb og får utlevert originalopptaket av rektor. I mitt indre er det kaos og jeg aner ikke hvordan jeg skal gjøre «bestillingen», og det er ikke tid til å søke råd og involvere andre. Overføring til PC er greit, men å korte/klippe ned har jeg ikke gjort før. Gode råd blir dyre, og jeg drar innom en elektrisk forretning og kjøper en opptaker. Deretter stiller jeg meg på en parkeringsplass og setter på opptaket. Jeg forbanner rektor som tvinger meg til å høre gjennom alt, mens de ikke tar seg tid!!  

Det er noen spor som brenner seg fast – som når jeg får bekreftet at det er kollegaer på mitt kontor som står bak sabotering av undervisning. Det ble fjernet notater jeg skulle bruke til eksamensforberedelse for en hel klasse og det ble i tillegg ikke utdelt oppgaver/eksamensforberedende materiell til elevene. Jeg ante ikke at det stod dårlig til på mitt kontor. Jeg husker godt morgenen på eksamensdagen. Jeg gikk for å hente meg kaffe og tilbake på kontoret var alle papirene borte fra kotorpulten. Jeg lette skolen rundt, spurte alle jeg så om de hadde sett papirene. Heller ikke «Mari» på kontoret te noe, hun som nå fyller kupeen med latter. Jeg var skråsikker på at jeg hadde lagt papirene på arbeidspulten min, men allikevel begynte jeg å tvile på meg selv.. En fryktelig følelse.. «Mari» så panikken og fortvilelsen min og lydopptaket levner ingen tvil om at det var meg de skulle ramme, men i sin tankeløshet glemte de at det gikk verst utover elevene.  De rammer de samme elevene som de selv har ansvaret for og forhindrer at de får en best mulig forutsetning før eksamen! Som ikke dette er nok får jeg også bekreftet at inspektør Vollan tar opp personlige ting vedrørende meg med kollegaer på kontor 5116. Leder går altså foran og «legaliserer den type framferd»… Fra den dag sov jeg ikke lenger en natt sammenhengende. Stemmene, hånlatteren.. det var som om de stod rundt meg. Det har festet seg på innsiden og spilles av til alle døgnets tider.. Et levende mareritt.

Rektor Barman-Jenssen starter en uredelig prosess for å skjule fakta og starter med omskrivinger

Arbeidsgiver v/rektor sine kommentarer til saken. Notat/versjon nr. 1: Fra et notat datert 29.05.2012:

«29.05.12: Rita har fått overlevert et lydopptak av en lengre samtale på kontoret hvor hun og andre blir omtalt svært negativt.»

Notat/versjon nr. 2: Notat av rektor datert 29.05.2012, kl.13:00:

«Utgangspunkt: Rita Esperø Hansen ba om et møte med meg og inspektør Leif Vollan. Møtet ble avhold tirsdag 29.05. kl. 13.00 på rektor kontor. Tilstede: Rita Esperø Hansen, Leif Vollan og Rolf Øistein Barman-Jenssen

Rita fortalte at hun i lengre tid har følt seg baksnakket av sine kolleger på kontor 5116. Hun har fått henvendelser fra andre kollegaer som bekrefter dette. Det har blant annet vært sagt at Rita ikke gjør jobben sin og at hun ikke bryr seg om elevene. Rita har også fått overlevert et lydopptak av en lengre samtale på kontoret hvor hun og andre blir omtalt svært negativt. Rita har vært i kontakt med hovedtillitsvalgt i utdanningsforbundet: Odd Røsvik. Rita har det svært vanskelig. Sover dårlig og tenker på dette hele tiden. Leif og Rita hadde et kort møte senere på dagen hvor det ble diskutert om dette gjaldt hele kontoret eller om det var enkeltpersoner som stod bak.»

Min kommentar: I dette andre notatet utelater rektor å ta med at han har lyttet til originalopptak og selv konstatert at «hun og andre blir omtalt svært negativt.». Nå virker det som om det skal fremstå som om det er bare noe “jeg” har sagt.

Notat/versjon nr. 3: 5.5.2012 noterer rektor:

«Rita Esperø Hansen tok 29.05. kl. 13.00 kontakt med Inspektør Leif Vollan og meg og fortalte at hun hadde fått overlevert et lydopptak av samtaler fra kontor 5116, som hun til daglig deler med fire kollegaer. Hun fortalte at båndet inneholdt negativ omtale av henne. [..] Jeg tok samme dag kontakt med arbeidsmiljøtjenesten i Tromsø kommune og samt juridisk rådgiver ved personalenheten. Opptaket var gjort uten samtykke og det var dermed både i juridisk og menneskelig forstand vanskelig å vite hvordan dette skulle håndteres. Jeg ba Esperø Hansen snarest ta kontakt med vedkommende som hadde overlevert lydopptaker og be vedkommende ta kontakt med meg. Jeg tenkte at vedkommende kunne komme i en vanskelig situasjon og at vedkommende ville ha behov for ivaretakelse fra skolens side. Esperø Hansen bekreftet at hun ville gjøre det.»

Min kommentar: Av ukjent grunn har rektor følt det nødvendig å omskrive notatet enda en gang og før det ble levert til Arbeidstilsynet! Nå med endringer av flere fakta og tilføyinger av uriktige momenter. Kan det være at leder har blitt pålagt til å påføre disse for å slik «ha ryggen fri»? Kanskje ikke utenkelig når en leser notat(er).. Det er også påført feil dato og preges av å være skrevet i ettertid. (Denne versjonen fikk jeg først tilgang til etter at Arbeidstilsynet blir koblet inn i saken et halvt år senere.) Her også endrer rektor fakta fra tidligere notat (og uttalt), fra å være han som lytter gjennom opptaket og selv konstaterer at det snakkes negativt om meg og andre kollegaer til «Rita har fått overlevert et lydopptak av en lengre samtale på kontoret hvor hun og andre blir omtalt svært negativt.» og «hun fortalte at båndet inneholdt negativ omtale av henne.»

Jeg visste ikke hvor opptak var gjort og kunne følgelig ikke si noe om det slik Barman-Jenssen påstår. Rektor skriver også usant når han ba meg om å ta kontakt med den som hadde levert opptak. Jeg visste ikke visste hvem som stod bak. Til tross for flere tilbakemeldinger fra meg ble aldri denne falske påstanden korrigert. Ledelse var veldig «på meg» i forsøk til å presse meg til å komme med navn på hvem som kunne stå bak. Selv om jeg hadde en anelse var det selvfølgelig ikke aktuelt å kaste mistanker på noen som kanskje var uskyldig. Dette hadde ledelse vanskelig for å forstå, det var viktigere å få en syndebukk – skyldig eller ikke!

6. juni noterer rektor: 

«06.06. informerer jeg Rita om at jeg har vært i kontakt med Gørild Høyer, jurist/Arbeidsmiljøtjenesten. Vi har spesielt snakket om opptaket og kommet fram til at det er underordnet den situasjonen Rita nå er i. Hovedfokus er hvordan vi kan rydde opp i baksnakking og den dårlige kommunikasjonen på kontor 5116.» «Jeg ber Rita om å få overlevert opptaket og vi avtaler at Leif Vollan, Rune Bakkejord og jeg neste dag skal høre gjennom opptaket. Jeg ber samtidig om at Rita informerer den som har satt i gang opptaket må ta kontakt med meg snarest(Min utheving.)

Min kommentar: Et halvt år senere, når Arbeidstilsynet blir koblet på saken dukker det opp flere notater gjort av rektor hvor mye av innholdet er nytt for meg. Han har utelatt svært sentrale detaljer, som at han erkjente allerede samme dag som han fikk originalopptak at han hadde hørt gjennom det og at det var ille det som kom fram (han pekte på flere konkrete ting som lå langt fram i opptak), at han ba meg om å redigere ned opptaket til korte sekvenser og til sist leverer det til meg den 6.6. og at han får alt tilbake dagen etter. Rektor blir etter hvert god på å omskrive fakta til fordel for seg selv og i min disfavør! 

Flere notat gjort av rektor som omhandler lydopptak, men med ulikt innhold..

«29.05.12: Rita har fått overlevert et lydopptak av en lengre samtale på kontoret hvor hun og andre blir omtalt svært negativt.»

«Notat. 07.06.2012 Til stede: Rektor Rolf Øistein Barman-Jenssen, inspektør Leif Vollan og Rune Bakkejord fra utdanningsforbundet. Skolen er blitt gjort kjent med at det har vært gjort et opptak på et av lærerkontorene. Det er opplyst at en ansatt omtales negativt på dette opptaket. Skolen har fått overlevert et redigert opptak. Vi hører gjennom opptaket som er redigert ned. Opptaket har dårlig lydkvalitet. Første del er klar og tydelig og her høres en samtale mellom flere som snakker om at det er vanskelig å samarbeide med Rita. Rita blir omtalt negativt. Opptaket ble stoppet etter kort tid.»

Min kommentar: Rektor nevner ikke at han har lyttet til originalopptaket, men refererer bare fra redigert opptak. Han noterer heller ikke at det er han selv som har bedt meg redigere ned.  

30. mai – Et kort fra en vennlig kollega

«Kjære deg Jeg vil så veldig mye få takke deg for at du - midt i en veldig vanskelig prosess for deg selv - har hjulpet meg, støttet meg, tatt vare på meg! Det står stor respekt av det du står for, og det gode du har gjort! Tusen takk, og mange klemmer fra […]»

7. juni – Tilgi dem ikke, for de vet hva de gjør!

«Anny», en erfaren pedagog som selv har kjent problemet på kroppen, kommer til meg og sier at hun våger ikke å ta opp kampen mot det hun kaller et usunt miljø. Hun frykter eventuelle konsekvenser hvis hun fortsetter å støtte meg. «Jeg vet det er et ynkelig valg». Jeg aner hennes frykt for å bli neste offer for ekskludering fra fellesskapet.. for å bli straffet av ledelse. Derfor velger også hun «å hoppe over der gjerdet er lavest». I realiteten gir de mobberne sin stemme og samtidig en stille aksept til en ledelse som uten motstand vil fortsette i samme spor. Etter hvert som ledelse har avslørt meg som varsler og hatt flere fellesmøter hvor saker har blitt tatt opp «feiger» de ut. De forteller om kolleger og tidligere tillitsvalgt som advarer dem mot å støtte meg. «Du må tenke på skolens navn og rykte.» Og så er det de som kommer snikende inn på kontoret og hviskende ber om forståelse for at de ikke kan stå imot presset. «Jeg skal arbeide her enda i noen år, og må tenke på meg selv». Eller som «Maylis» så treffende sa at det er blitt sagt ifra mange ganger, men ingen ting har skjedd bortsett fra at de som har sagt fra har forsvunnet. De ber meg om forståelse for at de ikke tør å ta opp kampen mot trakassering av deres kollega, samtidig som de utrykker hvor mye de verdsetter meg som menneske og fagperson! De synes ting blir for vanskelig.. Når jeg ber dem formidle til ledelse det de observerer, vil de ikke – de må beskytte seg selv og vil ikke blandes inn i noe..

fra dagboka

7. juni – En fremmed på kontoret..

«Etter endt undervisning satt jeg på kontoret for å få ferdig planlegging for neste dag. Jeg følte meg elendig. Etter en søvnløs natt gikk det på stumpene løs. Samtidig håpet jeg at noe måtte skje. At marerittet skulle ta slutt! Men det skulle bli verre.. For mens jeg satt på kontoret kom det inn en mann. Jeg kjente han ikke, men det gjorde andre på kontoret for det ble høy gjenkjennelsesfaktor og mye fliring. Jeg takler støy dårlig og pakker sammen for et roligere sted. Da snur den fremmede seg mot meg og sier: «Det e vel du som e ho Rita?» Han presentere seg som Rune Bakkejord fra Utdanningsforbundet. «Æ hørte at du ville snakke med mæ, men kanskje vi finn et anna rom.» Flott start!.. Jeg hadde knapt rukket å sette meg ned på dette vårt første møte, før Bakkejord sa: «Jeg har to ting du skal ha klart for deg. Det ene er at jeg også er til stede for alle de andre på kontoret ditt, og ikke bare deg. Det andre er at jeg har allerede snakket med dem og det er utelukket å stemple dette som mobbesak. Ja, det er ingen dramatikk i det, men en vanlig handlingsmåte. Det er slik vi jobber.» Det virket ikke riktig at samtidig som han ivaretok meg og mine interesser skulle han også ivareta de som trakasserte meg. Hvordan ville det være mulig å gjøre en god jobb med det som utgangspunkt. Dette sa jeg til han, og spurte om det ikke var mer naturlig at andre gikk inn der? Han lo høyt og sa: «Hvis du har problemer med det, så drar jeg bare herfra med en gang. Jeg har andre ting jeg kan bedrive tiden med.» Jeg var i en situasjon hvor jeg var fullstendig avhengig av hjelp, så til tross for det jeg tolket som misbruk av makt måtte jeg fortsette å tåle. Fornuften sa meg at dette var ikke bra. Det kunne umulig handle om det beste for meg, men samtidig var jeg segneferdig. Jeg bestemte meg for å gi ham og forbundet en sjanse. Jeg beroliget meg selv med at når han fikk satt seg inn i saken, ville han nok skifte mening. «Selvfølgelig, du vet nok best hvordan dere må jobbe for å komme til bunns i dette». Han smilte: «Ja, hva er det du har problemer med?»

Jeg opplever at ledelsen ikke tar meg alvorlig og er mest opptatt av å skjule problemer! «Jeg har sendt e-post til rektor og inspektør og orienterer om nye hendelser og etterspør handtering. Rektor kaller meg til kontoret. Han virker oppgitt og irritert og ber meg ikke å sitte ned. Han sier at de vet ikke hva de skal gjøre og at de må vente til alt er avklart med lydopptaket. Jeg sier at ledelsens fokus virker rettet mot opptak, men bør være underordnet den situasjonen jeg befinner meg i. Rektor spør med altfor for høy stemme hva jeg ønsker? Han spør meg om hvordan det skal gjøres!? Jeg sier at det ikke er innkalt til meklingsmøte i noen av forholdene og spør om ikke det er vanlig i slike saker? Rektor sier at det er for mye styr akkurat nå, han må vente på rett tidspunkt.»

Samme ettermiddag sender rektor innkalling til meklingsmøte, men gjør like etter helomvending og i samråd med Mortensen omgjøres meklingsmøter til et fellesmøte som skal være tidlig neste dag. Årsaken er, som rektor skriver: «To av de ansatte fra kontor 5116 stiller spørsmål ved dette og kjenner seg ikke igjen i at de skal ha en konflikt med Esperø Hansen. De ønsker ikke å møte til arbeidsmekling, og da blir det feil.» Rektor hensyntar ikke at jeg har definert dette som varsling og ikke konflikt. De to – lederen og representant fra arbeidsmiljøtjenesten, har tilsynelatende ikke betenkeligheter med å kjøre fellesmøte. Hvorfor vil de andre på kontoret ikke møte meg for samtale når de sier at de, ikke har noe uoppgjort? At de nekter for mobbing og trakassering er ikke overraskende. Det er vel ikke så mange mobbere som legger seg flate når de blir konfrontert.. men å nekte å møte til samtale styrker vel ikke deres sak? Og hva med rektor som lar andre styre og unnlater å følge regelverk fordi at noen ikke er komfortabel med møteform? En følelsesstyrt og feig handtering som gjør at jeg blir liggende å vri meg natten gjennom.

Fra dagboka

8. juni – Arbeidsmiljøtjenesten foreslår arbeidsmekling!! Rektors notat:

«Jeg tar kontakt med Beate Mortensen i Arbeidsmiljøtjenesten. Forklarer situasjonen og vi enes om at det i denne saken kan benyttes arbeidsmekling. Jeg beslutter i samråd med arbeidsmiljøtjenesten å innkalle alle fra kontor 5116 til arbeidsmekling. Inspektør Vollan og jeg informerer kort om hva saken gjelder og sender ut innkallinger til arbeidsmekling. To av de ansatte fra kontor 5116 stiller spørsmål ved dette og kjenner seg ikke igjen i at de skal ha en konflikt med Esperø Hansen. De ønsker ikke å møte til arbeidsmekling.»

«Arbeidsmekling er frivillig og jeg beslutter derfor heller å innkalle hele kontoret til et fellesmøte hvor vi kan snakke gjennom arbeidsforholdene på kontoret. Møtet finner sted 13.06.13.»

Mobberne nekter å møte og får bestemme møteform! Rektors notat

«12.06 Rektor blir kontaktet av […] og […] som stiller seg spørrende til innkallelsen. De oppfatter ikke at de har noen konflikt og forstår ikke hvorfor de er innkalt til arbeidsmekling. Rektor tar kontakt med Beate Mortensen og ber om råd. Vi kommer fram til at dersom ikke begge parter opplever seg som del av en konflikt blir arbeidsmekling feil. Vi bestemmer oss derfor for å innkalle til et fellesmøte for hele kontoret. Her vil vi legge fram saken og få større klarhet i hvordan vi beste kan jobbe videre.»

Mine kommentarer til rektors skriv: Her er verdt å merke seg at rektor bekrefter her at kollega på kontoret mente at de ikke hadde noen konflikt med meg. Ved å innkalle til arbeidsmekling og verre – fellesmøte, tar rektor i samarbeid med Beate Mortensen i AMT en beslutning som strider mot regelverket og hvordan en skal handtere varslingssaker.  

12. juni – Det drives hektisk «lobbyaktivitet» i timene før møte!

Det er ikke bare plasstillitsvalgt som benytter flere høver til å trakassere meg. Ettermiddagen før møte blir det brått hektisk aktivitet inne på kontoret. Tidligere tillitsvalgt, «Ulla», kommer i døren og henter ut en og en. Alle foruten meg. Tenkte hun (eller noen av de andre) på hvordan det var å måtte overvære kanossagangen forbi meg, med sine steinansikt og bortvendte blikk og med stemmer som begynte å snakke før døra var igjen. Interessant var det at lydopptak ble nevnt siden ingen visste om det …»

På kvelden ringer rektor meg og spør igjen om jeg er helt sikker på at jeg ikke vet hvem som står bak opptaket?? Han virker desperat. Hvor mange ganger synes rektor det er greit å stille et slikt spørsmål. Jeg opplever det unødvendig og lite hensynsfullt, all den tid jeg har svart nei på det samme spørsmålet. Det er ikke slik at ved å spørre mange nok ganger, så vet jeg det plutselig!

Fra dagboka

«Den tillitsvalgte for de fagorganiserte er en viktig samarbeidspartner i sykefraværsarbeidet. I noen virksomheter er tillitsvalgte med på det aller meste som skjer på dette området. Som verneombudet har også tillitsvalgte roller på både system- og individnivå. Dermed kan han eller hun bidra med mer prinsipielle innspill også i enkeltsaker.»

Idébanken.org – for et arbeidsliv som inkluderer 2016