- følgene av manglende og feil handtering.

Month: April 2021

12. Opptaket

«I det jeg setter meg for å arbeide ser jeg en hvit konvolutt med navnet mitt på i bakkant av arbeidsbordet. Konvolutten inneholder en opptaker. Jeg får en ubehagelig følelse og bestemmer meg for å vente til jeg kommer hjem for å sjekke det nærmere. Den blir liggende i sekken, men tankene henger ved den resten av arbeidsdagen. Da jeg får en anledning til å høre på opptaket går det i løpet av sekunder opp for meg i all min gru at marerittet på jobben er blitt til virkelighet. Å lytte gjennom opptaket er noe av det tøffeste jeg har gjort. Å høre stemmene til de andre på kontoret er som å bli plassert midt i et levende mareritt. Jeg må høre på baksnakking og latterliggjøring av meg og andre. Hvordan de konspirerer og med fordreide stemmer hermer etter sine kollegaer. De ler av egen «fortreffelighet» og finner det hele fornøyelig. Ryktene som hadde nådd meg ble til «barnemat». Mine antagelser var ikke bare fantasier og paranoide tanker, de var virkelige. En virkelighet som overgår fantasien. Brutalt får jeg servert handfaste bevis på noe av det jeg innerst inne visste, men ikke kunne bevise. Jeg blir også opplyst om hendelser jeg ikke viste hadde skjedd! At plasstillitsvalgt ikke har overholdt taushetsplikt og tydeligvis har glede av å videreformidle fortrolige opplysninger hun har ervervet i kraft av sin rolle som tillitsvalgt. Jeg får også «beskjed» om at det er mine kolleger på kontoret som har stått for sabotering av min undervisning. Det fremkommer også at inspektør prater om meg med mine kollegaer på kontoret. Min jobb-verden blir snudd fullstendig på hodet.»

fra dagboka

Noen eksempler fra opptak:

Opptaket vil bli mer belyst i neste utlegg, men også videre i bloggen og ikke minst i Del 2. Men jeg kan kort nevne at originalopptaket som ble levert til rektor Barman-Jenssen ble ikke levert til politiet ved anmeldelse, men ble beholdt av rektor! I retten senere vil vi få høre rektor fortelle både at han lyttet gjennom det, og at lydopptaker plutselig forsvant fra skrivebordsskuffen hans! Når en leser transkripsjoner (som er bare en liten del av opptaket) er det nærliggende å tenke at det var en “styrt forsvinning”. Bortsett fra det første eksemplet nedfor (lydklipp 1) så er det opptak hvor mine kollegaer fra kontoret snakker sammen. Jeg har fått transkribert opptak og velger her kun ta med utdrag som omhandler meg:

Transkripsjon, lydklipp 1:

Parter: I dette første klippet er plasstillitsvalgt, Mona Lucas i samtale med «Mari» fra kontoret mitt. Her bryter Lucas taushetsplikten og gjenforteller fra samtaler jeg har hatt i fortrolighet med henne som tillitsvalgt (utdrag):

Tillitsvalgt (med hermende tone): Ho kom, skjønne du? «Ja æ e ikke organisert ka æ skal gjøre?»

«Mari»: Kem?

Tillitsvalgt: Ho, Rita.

«Mari»: Men da e ho på jobb?

Tillitsvalgt: Ja, men så sa eg «da e vel ikke du mitt ansvarsområde?» sa eg. Ja, kem ellers som ska (Uklart) «…på jobb»

«Mari»: Ho overhørte, eller noen hadde sagt det til ho at vi hadde prata, eller æ huska ikkje katti det e… (uklart) […] æ bare gidd ikke ta konfrontasjon, så kvær gang ho kommer inn her, så spring æ ut (latter). Så vi må være forsiktig, skjønne du? Det e farlig. Æ vetkje ka æ gjør.

Tillitsvalgt: Noen har bekrefta til ho at vi har sotte og prata skjit, eller så har ho overhørt det pause.. […]

«Mari»: Ja

Tillitsvalgt: Noen er spesialelever selv og lite selvstendige mennesker. Skjønner godt at ledelsen har mange utfordringer og mye å gjøre. Rita har overhørt noe, vi må passe bedre på! Mye latter.

«Mari»: Ja, kem det som e så vi må bare passe på æ blir helt paranoid her. (Nøkkelknippe som klirrer, dør som åpnes)

Tillitsvalgt/«Mari»: Ja, flott, latter så ferdig.

Når jeg hørte opptaket (over) og samtale mellom tillitsvalgt og «Mari» på kontoret skjønte jeg straks hvilket møte tillitsvalgt refererte fra. En samtale jeg også hadde nevnt i mine notater (se utdrag nedenfor).

«Det er snakk om at vi kanskje blir rammet av streik. Jeg spurte Leif i forhold til mine oppgaver under streiken og han ber meg å snakke med plasstillitsvalgt, som er streikeansvarlig og altså har et tillitsverv. Jeg henvender meg på kontoret hennes og videreformidler budskap fra leder. Den arrogansen hun da utviser er sjeldent kost. Hun sier: «Jeg vet ikke» og trekker på skuldrene. Med hele kroppen signaliserer hun hvor lite hun ønsker å snakke og hjelpe meg. Hun sitter vendt mot pc samtidig som hun skriver på tastaturet og ser ikke min vei.»

Transkripsjon, lydklipp 2:

«Mari»: Prata om… (uklart)

«Per»: Her kommer ho, her kommer ho (bankes på døren)

«Turid»: Æ har ikke løst å vær (uklart) inne, æ har løst å gå når ho kommer. Latter

«Aina»: Å herregud ja

«Pål»: Ska vi bærre…. Han kommer sikkert til å ta det opp med dæ og mæ igjen… (Uklart)

«Aina: Da anbefale æ å […]

«Per»: (Uklart)

«Per»: Om ho filma mange gang å…

«Aina»: Ho kom inn her og sku styre med noe ting og æ va på tur ut døra så sa ho: «Hei […]», akkurat som at æ klar å hilse på ho [..] uten å få angst for det

«Mari»: Æ vet det der […]. Æ får heilt hætta

Transkripsjon, lydklipp 3:

K1: Ho legg skylda på andre, til helsikke me ho. Ho må jo skjønn at ho må være her når klassen kommer… Det e ikke en feil (uklart) ..kopiere (uklart), det der må ho jo ta ansvar førr. … Æ har sagt ka ho måtte gjøre .. (uklart) .. uforsvarlig

K2: Ho va jo ikke der, æ har delt i gruppa..

K1: Lage du en stor sak og, kan vi ikkje bare glæmme det og, nei.. så får æ det sagt, det og det og, elevan bare løyg, og sagt det og det – ja, ka du har sagt? (latter)

(Latter og uklart fra K2)

K2: Nei for æ sa at ho.. (uklart) æ følte ho.. (uklart) det va ikke stor f.. ho har (uklart) .. elevan

K1: Æ følte at ho stilte mæ i et dårlig lys når ho sa til elevan når ho va vikar for mæ at, alt ho trur e at æ kan (uklart) og sånn der type

K2: Ojja sånn ja…

K1: Også sir ho det elevan lyg da (Prat mellom kvinnestemmene)

Min kommentar: For den observante leser, som også fikk med seg avisoppslag fm. rettssak, så er det fra ovenstående lydopptak journalist tok ut et sitat: “[..] til helsikke me ho [..].. Vi tenker nok det samme etter å ha lest alt av lydklipp her… for er det ikke underlig at journalisten valgte noe så “uskyldig” som lunta når hun hadde sprengstoff å ta av??…

Transkripsjon, lydklipp 4:

«Per» forteller om at Rita har funnet ut at noen har sabotert undervisningen hennes.

«Per»: Ouf det ble jo så mye styr.. (uklart) at no kvie æ mæ førr å gå inn på kontoret.

«Mari»: Ojja æ e sånn .. trur at æ tenke.. (uklart) så lenge æ.. æ tør ikke å være med .. (uklart) springe ut

«Per»: …. Ja kanskje like greit, noe står å… (Uforståelig dialog) Ehh, ska vi se…

«Mari»: Ja, poenget e at æ vet ikkje ka æ ska svare. Vi burde kanskje passe litt bedre på ka vi sir

«Per»: Ja

«Mari»: Æ skjønna ikke kem det e som har snakka/snappa det opp

«Per»: Nei det skjønne ikke æ heller

«Mari»: Så tenke æ: e det noen av oss som e en forræder? (latter fra «Per») Ja du skjønne … det e jo ikkje ofte vi gjør det utenom kontoret her.

«Per»: Nei.

«Mari»: (Uklart) Æ kan ikkje huske situasjon som eventuelt må ha oppstått, eller æ vetkje, æ, ja

«Per»: Nei æ skjønne ka du mene

«Mari»: Ja ka du sa da?

«Per: Nei for ho sku ha mæ litt sånn te å «come clean» liksom, men så fortelt æ at da hadde visstnok æ sagt at «ikke bare å gjøre det», asså med å ta å kopiere de her, det herre hadde æ visstnok sagt.

«Mari»: Te mæ?

«Per»: Æ vet ikke kem det va, æ sa det til. Æ huske ikke situasjon. (K kviskrer noe) Nei så sa æ: du vet du æ vet ærlig talt ikke ka æ ska si her, æ huske ikke ka æ har sagt, og det tok ho som at æ bare ikke turte å si det. Så ho ble jo sur. Men e…

«Mari»: (Humrer) Æ vet heller ikkje ka æ ska si. (Stille i dialog. Bakgrunnsstøy)

Æ legg mæ langflat så beklage æ… latter.

Noen kommer inn.

«Per»: Oooooooo…Heldagsfravær, måtte du inn på eleva da?  

Transkripsjon, lydklipp 6:

«Per»:  ..kopiert nokka norskoppgava (latter)

K1: Poenget e at nokken må ha sagt nokka tel ho.. at det e lekka

K2: Æ skjønne ikke kossen rom det har vært på .. det e et eller annet som har lekt ut.

K1: Prata om…(uklart)

«Per»: Men hvis vi har prata, så skjønne æ ikkje kæm fan e det som lekke

K1: Det e et eller anna som e lekt ut, ho skjønne at vi har prata

«Per»: Lager «sjabbe-lyder» – bla, bla, bla

K1: Æ har ikke løst å være her inne.. æ har løst å gå når ho kom.. (uklart)

«Per»: Skal vi (uklart) forberede et eller anna

K1/K2?: Tenke deg.. (uklart videre)

Transkripsjon, lydklipp:

Det snakkes om at jeg er sykmeldt og jobber i halv stilling. «Mari» er hørbart irritert fordi det har bidratt til ekstra arbeid for henne.

«Mari»: «Hun har så slapp holdning. Alt er på halv tolv. Det er nok for ho, hva er det slags holdning, slett holdning. Det var jeg som skulle hatt de oppe i norsk og jeg hadde laget oppgaver med skjønnlitterære tekster til klassen – har bytta om i år …»

Min kommentar: «Mari»snakker usant når hun fremstiller som om hun hadde laget oppgaver til klassen. De endelige oppgavene laget jeg! «Mari» kom riktignok med utkast til oppgaver, men de kunne ikke brukes pga. mangler og feil. Jeg sa meg villig til å gjøre noen endringer og som endte opp med helt nye oppgaver som alle klassene brukte. Noen har vondt for å erkjenne egne feil og hadde et stort behov for å projisere egne ubehagelige tanker og hendelser over på meg.

Transkripsjon, lydklipp 12:

«Mari» konstruerer et problem ut av at jeg har fridag dagen før eksamen og at hun er blitt bedt av inspektør å dele ut et sett med kopier (forberedelsesark) i min klasse. «Mari» vet ikke at inspektør tilbød seg selv å kopiere/ordne med utdeling slik at jeg kunne være til stede på prøvedagen. En gjenganger er at «Aina» og her «Mari» forsøker å få det til å høres ut som om hun gir meg beskjeder og «passer på» meg slik at jeg vet hva jeg skal gjøre. «Mari» legger ut om alt hun har gjort, en problemstilling jeg ikke kjenner meg igjen i, tvert imot. Denne «vanskeliggjøringen» av meg blir spunnet kraftig på under rettssaken noe jeg vil komme tilbake til i Del 2.

«Mari»: «Ho må skjønne at ho må være her. Ikke Leif sitt problem å kopiere opp.» «Jeg kan ikke skjønne hva ho tenker på, ho må jo skjønne at ho skal være her. Jeg har sagt det til ho flere ganger, at ho får oppgavene kl. 9 og at ho må lese de og møte klassen kl. ett».

«Per» ber «Mari» om å ikke gjøre det inspektør har bedt henne om; «vør ikkje å kopiere opp arkan.. Send elevan hjem uten. Det får bli Rita sitt problem.»

«Per»: «Hun skjønner at det snakkes om henne, så vi må passe oss bedre. Vi må holde tett sammen..

«Mari»: «Det er vel ingen forræder her blant oss?» Latter.

Transkripsjon, lydklipp 5:

«Mari»: Det at han Leif sikkert kan gjøre en bedre jobb, det e nu greit nok, men det e nu ikke sånn at norsk lærer e det eneste (uklart)

«Aina»: Æ prøvde å vær diskre.. her e noen småpunkta (uklart) Du ana ikkje kordan ho prata. Hadde fått en masse anmerkninga som dem har (uklart) sir dem, Det her gjeld alle, det e ikke en elev som har sagt det, det e elleve. Så har ho fått en kjæmpeklage fra klassekontaktan på vegne av klassen som kom i går

«Mari»: Men det e ikkje lett for ho heller da

«Aina»: Æ kjenne det at æ får helt hætta.  

(uklart, diskusjon)

«Turid»: Hvis æ va dæ så ville æ vært på gråten så ville æ sagt du ka æ skal gjøre med det, så ville æ diskutert det på en litt sånn kan dokker hjelpe mæ, æ syntes det her e vanskelig

«Aina»: Sånn som ho møte mæ no – æ skjønne koffer æ har den lappen fra halve min klasse. Han […] har jo fra den andre halve. Han hadde meir enn æ hadde. Fordi at det e sånn ho møte elevan. At ingenting e hennes feil, ho har kontroll og ho gjør alt riktig, ho e så lur og kan alt.

«Turid»: Æ får jo angst for at æ vil ikke (uklart, snakkes i munnen på hverandre) æ må holde avstand fordi at æ tørr ikke, æ klaare ikke

«Aina»: (uklart), det e det æ trur for han Leif va å spurte mæ, fordi at han har fått så mye klaga på ho, som ulike intriga, så tenkte æ nei..

«Turid»: Når ho Rita kommer så lukke æ værtfall på mæ headsetet fordi da gidd æ ikkje høre, æ gidd ikke høre dobbelt opp.

«Aina»: Men så sa æ bare at veit du ka Leif (inspektør), det kommer en greie på ho Rita såe æ har ikkje tenkt å løfte det på ditt nivå, æ har løst å ta det opp med ho Rita sjøl. Så blir det ikkje mer, da e det ferdig. Men no gjør jo ho det som at det e æ e som e hele problemet, og han Leif får all skylda, og ho […] har masse skyld.

NB! Min kommentar: «Aina» vet selvfølgelig at jeg ikke har fått noen klager og ved at hun sier at hun selv skal ta det opp med meg (noe som for øvrig er i strid med regelverk), så beholder hun «kontrollen» over «avvik» hun fabrikkerer om meg. De spiller godt for å få det til å virke troverdig og ved å ha inspektør med på laget og sørge for at han holder seg unna en eventuell sjekking av påståtte klager, så blir de ikke avslørt og alle lever i den tro at «alle klagene» er reelle. Dette er dessverre velkjente taktikker på trakassering.

«Turid»: Ja ho følte jo ikkje mitt opplegg når ho va vikar. Ho dreit jo i hele, hele planen!

«Mari»: Æ kjenne det æ har også vært veldig nervøs for æ kjenner at, ja for at æ kommer også utenfra som helt fersk og dem har fått alt for gode karaktera.

«Mari»: Ja dem har fådd alt for gode karaktera. Det e ikkje hennes feil.

«Turid»: Æ har jo fått kritikk via han […] fra konferansetiman for at æ ja, æ ønske det og det og syntes at dem les for lite i engelsken. Æ skylde ikke på han for det, æ ble jo lei mæ, selvfølgelig (latter) og prøvde å.. Æ gikk rett til elevan, og spurte dem, ka e det dokker ønske, også sa dem det (avbrytes)

«Aina»: Det bruke æ også å gjøre, æ e mye mer ydmyk  

«Turid»: Dokker må si ifra viss det e nokka, ta det med en gang.

«Aina»: Sånn som du gjorde […], sånn bruka æ og å gjøre, æ bruka også ja… så tenk æ ja okei…  

«Turid»: Æ blei forbanna først, men så gikk æ å spurte ka e det (flires)

«Aina»: Sånn har æ å, (uklart) noen ganga e æ kjempeflink lærer noen ganga så e æ helt elendig, sånn e det jo bare. Man må bare ta ting.

«Aina»: Det e akkurat det som e poenget med engelsken, du må se elevan, og viss du ser elevan og har dem med dæ sånn, så, så, stole dem på dæ også

«Turid»: Ja

«Aina»: Sånn ho møte mæ, det e jo sånn ho møt elevan og det e det elevan egentlig sitt å sir til mæ […] og […], som æ skjønne som voksen. Men dem bruke ikkje de ordan men det e det dem sir, dem vil ha dialog (snakkes i munn)

«Mari»: Den her ho får ikkje den der, ho ser ikkje eleven på riktig måte

«Aina»: Også stusse dem alle stussa på koffør dem ikkje får karakter i norsk. Ho har ikkje satt nokka karakter

«Mari»: Men det må dem, det e nu greit. Hvis ho har kryssa for kor dem ligg, så e jo det nok

«Aina»: Ja men dem stussa på det, alle de andre læreran hadde jo.. Vi skriv no stort og lite og alt mulig.. alle hadde jo skrevet sånn: 3 + eller

«Aina»: Men, men, men, det stusse dem jo på, og da neste spørsmål e da, om det e så dårlig vurderingsgrunnlag at ho ikke kan si nokka om kor elevan ligg?

«Mari»: Foreldran der e litt eksplosiv, de foreldran har vi ikke så masse av i […] klassen i utgangspunktet så du unngår å få de derrane helt…

«Turid»: Ja dem har jo vært litt sånn på… (STØY) […]klassen e jo rolig og stille å … Ungan e jo det, da e jo sikkert foreldran ofte det også. Foreldra og unga heng ofte litt sammen.

[…]

Aina»: Det har med kjemien… Æ så bare når du kom inn i min klasse som norsk lærer og sa det du sa sånn.. , lufta gikk helt ut av dem, bare sånn: åh greit. Dem va helt kav.

«Mari»: Ja æ så det dem va bare (flires)

[…]

«Aina»: Æ regne med det kommer sikkert til å bli møte, og blir å si tel han Leif og ho sir jo ho skal sende ut til foreldrene å fortelle korsen det e. Kan du ikkje snakka litt med han Leif først? Det trengte ho altså ikkje. Så tenk æ sånn ska ho som norsklærer sende ut en sånn, mail for sæ sjøl å berette om kor elendig alle vi andre e (flires litt)

Min kommentar: ««Aina» snur på flisa» og får det til å høres ut som om hun har drøftet dette med meg og gitt meg råd om å kontakte inspektør, mens det er hun som har “drøftet” bak ryggen min! Her får jeg uansett forklaringen på det “Maja” fortalte meg tidligere – at jeg hadde fått mange klager både fra elever og foreldre, noe jeg viste ikke hadde rot i virkeligheten. Jeg vil minne leseren om påstand om klager under utlegg 11./Du har fått mange klager…!, hvor “Aina” viser meg en gul Post-it lapp som angivelig skal inneholde mange navn på elever som har klaget. Når jeg skal ta i mot lappen “røsker” hun den til seg og sier at jeg får finne ut av det selv… Hun nektet å gi meg navn på “alle 11” hun påstod hadde klaget.

29. mai – Bevisene ligger der, klar som dagen! Så hva venter de på?

«Lydopptaket brenner der det ligger, men jeg er i villrede om hva jeg skal gjøre. Skal jeg levere det til politiet? Kanskje de bare henlegger saken? Jeg vet ikke hvem jeg kan stole på lenger, men det haster at sannheten kommer fram og at det blir levelig igjen på arbeidsplassen for meg. Det er viktig at ledelsen får hørt fra båndet så jeg bestemmer jeg meg for å levere det til rektor, så får skolen ta det videre. Jeg ber om et hastemøte med rektor, sier at det er viktig og at de må være to til stede. Jeg informerer om at jeg har fått overlevert fra ukjent(e) et lydopptak. Jeg ber dem om å lytte til det og sier at det vil bekrefte noen av mine bekymringsmeldinger og mer til.. Senere på ettermiddagen ber rektor meg komme til kontoret. Han forteller at han har lyttet gjennom opptaket og at det ikke er bra det han hører. Han bruker ord som «forferdelig», men sier han er usikker på hvordan skolen skal handtere dette. Han spør hva jeg mener?? Har ikke skolen retningslinjer for slikt?? Han sier han skal tenke litt på hva som bør gjøres videre. Manglende tilbakemeldinger tærer på og kverner i hodet hele tiden. Etter møter med ledelse irriterer jeg meg over at jeg ikke klarer å si fra og ta til motmæle, men blir bare sittende å lytte, nikke, takker og går. Jeg føler meg tappet for krefter. Hvor lenge klarer jeg å stå i dette? Jeg våkner opp som når jeg legger meg – sliten!»

fra dagboka

Støtten i enerom

«Randi» banker på kontordøra og jeg vinker henne inn, glad for å se henne. Hun har vært noe fraværende den siste tiden, og jeg har savnet stundene våre. Hun var som en fadder for meg da jeg kom som fersk lærer til Sommerlyst og vi fant raskt tonen. Vi har arbeidet tett sammen over flere år. Vi har ledd mye, vært på mange turer sammen, både med jobben og privat. Nå virker hun skremt der hun lukker seg inn på kontoret mitt. Hun setter seg ytterst på stolsetet og med lav stemme, nesten hviskende sier hun at hun alltid har satt stor pris på meg. Videre forteller hun at hun er glad for det gode samarbeidet og alt hyggelige vi har gjort sammen. Hun prater som om vi aldri mer skal sees igjen.. Hun synes jeg er tøff som sier fra og støtter meg 100 %. MEN hun tør ikke lenger å støtte meg i offentlighet. Hun er livredd for konsekvenser og har allerede fått telefon fra tidligere tillitsvalgt, “Ulla”, som visste at hun var en av de som hadde snakket med […] og støttet min versjon. Det fikk hun pepper for, og nå er hun engstelig for konsekvenser. Jeg satt bare og gapte, hadde forventet noe annet.. ikke dette. Ikke av henne. Og hva med alt det fine – hva skal jeg gjøre med alle de fine ordene? Jeg kan ikke bruke dem til noe som helst.. ikke uten henne.

«Dette skaper en følelse av moralsk underlegenhet som vil være vanskelig å vedkjenne seg. Dermed oppstår den paradoksale situasjonen at man intellektuelt sett er enig med varsleren i at det kritikkverdige forholdet må stoppes, mens man samtidig oppfører seg som om det er varsleren som er problemet. Dette gir seg gjerne utslag i det vi kaller unngåelsesatferd: man unngår de arenaer der varsleren befinner seg, unngår å hilse og inngå i samtaler, man oppfører seg i bunn som om varsleren ikke lenger eksisterer.» (Wik og Sortland, Varsling, s.89-90).

Veien fra å være en inkludert medarbeider til å bli isolert og behandlet nærmest som en spedalsk var skremmende kort. Den viktige kollegastøtten jeg hadde hatt ble brått borte. Det aller verste var å bli tilhører til at kolleger oppfordret andre til å holde seg borte fra meg. Dette skjedde rett utenfor min egen kontordør og det var nok meningen at jeg skulle høre det. Jeg informerte rektor om hva som ble sagt og av hvem. Som jeg har vært inne på flere ganger virket det ikke som det ble gjort noe fra ledelsen sin side, i stedet ble det et mer fiendtlig miljø.

«I slikt fiendtlig miljø er den naturlige reaksjon for oss alle at vi blir vaktsomme, både overfor de vi skal arbeide sammen med og overfor arbeidsplassens ledelse. Vaktsomhet i en slik situasjon er en grunnleggende og velbegrunnet overlevelsesstrategi. I en isolert situasjon, hvor de ansvarlige ikke vil vite av det budskapet det er blitt varslet om, er det helt naturlig for varsleren allikevel å forsøke å få budskapet drøftet. Varsleren henvender seg derfor til utenforstående institusjoner og personer som varsleren oppfatter har slike posisjoner at de burde reagere på budskapet han/hun har varslet om. Svært ofte blir imidlertid varsleren skuffet. Heller ikke her får han/hun aktiv støtte. For varsleren er det da naturlig å bli skuffet og vaktsom også overfor disse institusjonene og enkeltpersonene. Det er derfor uhyre lett for de som ikke vil at budskapet det er varslet om skal diskuteres, å sette ut et rykte om varsleren som ‘vanskelig person’. Med det stresset varsleren blir utsatt for, kan man med trygghet bare vente på at varsleren før eller senere vil oppføre seg slik at det utsatte ryktet blir bekreftet av varsleren selv. Ut fra dagens viten synes dette å være det som skjer med de aller fleste varslere. I utgangspunktet er det derfor riktig av oss utenforstående å oppfatte en varsler som en normal person satt inn i en meget stressende situasjon. I varslingssaker bør vi derfor aktivt se bort fra rykter om varsleren som en ‘vanskelig person’ og i møte med ham/henne legge vekt på alminnelig dannelse og empatisk kontakt.»  Fra Varsleren – livsviktig rolle og livsviktig skjebne, av Einar Fjellvik. Publisert 28.09.2004

«§4-3 Arbeidstaker skal ikke utsettes for trakassering eller annen utilbørlig opptreden. Det er den plagede som avgjør om opptreden skal defineres som trakassering eller ei.»

11. Ruspåvirket lærer på jobb

Under en tentamen kommer kollega «Gerd» inn og forstyrrer. Hun blir «hysjet» på mens hun går rundt til flere elever og er høylytt. Jeg skjønner fort av oppførselen at hun er bakfull, men jeg blir allikevel skjelven når jeg kjenner lukta av alkohol. Jeg kan ikke gå ut etter hjelp, men får kontakt med kollega Heidi i gangen utenfor. Imens forlater «Gerd». Heidi er tydelig innforstått med situasjon og sier at «ho «Gerd» er ikke god i dag». Jeg spør om hun kan melde fra til ledelse, men hun nekter og sier at det kommer hun aldri til å gjøre. Jeg tenker på Tromstun-saken hvor en beruset lærer troppet opp på jobb og bestemmer meg for å si fra. Denne «problematikken» her på Sommerlyst hadde vært «en snakkis» i lang tid, men hvor det følelsesmessige hensynet veide tyngst. Kolleger ville ikke si fra. Når vakta er over går jeg til rektor og ber om at de er to til stede. Han henter Vollan og jeg forklarer hva som har hendt. Rektor Barman-Jenssen spør Vollan om dette var kjent for han, noe inspektøren erkjenner. Rektor viser en tydelig misnøye over manglende informasjon og det blir en meningsutveksling mellom dem. Det blir noe spesielt og hvor jeg ber om at de fortsetter seg imellom etter at jeg er gått.

I løpet av det neste døgnet blir jeg oppgitt som kilde. Hvis en skal gradere avvik så er nok denne hendelsen en av de verste og som helt klart bidro til hevn (gjengjeldelser). En «kødder» ikke med en lærer som har vært ansatt siden “tidenes morgen”, og etter kort tid slo «Gerd» opp døra til kontoret mitt med et brak. Hennes framtoning var avslørende, og beskjed var tydelig: «du har med å passe dine egne saker».

NB! Denne hendelse falt ut under forrige innlegg, men hører til på tampen av skoleåret 2011. Dokumentasjon på at denne og andre varslinger ble gitt til ledelse vil bli lagt ut ifølge tidslinje.

2. februar – Inspektør videresender konfidensielle opplysninger og jeg blir igjen avslørt som varsler

Inspektør Vollan i mail, 2.2.2012, kl.13:53:

«Forstår ikke helt hva du mener om lærer […] og […]. Sender kopi til henne av dette svaret ettersom hun nevnes.»

Istedenfor å ta tak i problematikken «ordner» inspektør opp i vanskene på en etter hvert velkjent måte ved å videresende min mail til hun som jeg har varslet om!! Denne handteringen til inspektør bidrar (selvfølgelig) til store vansker for meg i fortsettelse av samarbeid på kontor 5116 og ikke minst med vedkommende lærer. Min nærmeste leder som skulle behandlet dette konfidensielt og beskyttet meg behandler meg isteden som et problem.

8. februar – Et verbalt overgrep

«Jeg begynner å lure på om noen konstruerer situasjoner for å få ei anledning til å «gi meg inn» …? Vi har ei tid hatt utfordringer med orden på kunst- og håndverkavdelingen. Noen klarer ikke å rydde etter seg, selv om vi sender ut stadige oppfordringer. Kollega Kristin har hengt opp lås på skap, men uten at det nytter. Kristin oppdaget så at det var «Petter» som bruker utstyret og forårsaker rotet. I dag «overtok» jeg flere fat med store mengder inntørket maling og oppi der pensler som var bare å kaste. Jeg tar dette opp med «Petter». Han som alltid har vært hyggelig mot meg tenner på alle plugger – farer opp i et sinne og starter et kjeftbruk mot meg. «Mona Lucas [plasstillitsvalgt] sitter med døra åpen 4 meter fra oss. Jeg så at hun fikk det hele med seg, men reagerer ikke!»

Jeg kan ikke lenger nekte å se sannheten i øynene. Ondskapen blomstrer bak ryggen på meg og hvis jeg sier noe gjør jeg alt verre. Mine ønsker om at det må bli tatt tak i enkeltepisoder og behovet for å være til stede på oppklaringsmøter blir avvist, gang på gang. Jeg får ikke muligheten til å stille spørsmål eller forklare meg overfor disse. Eneste svar fra inspektør var at «de andre ikke anser det ikke som noe problem» og at «de ikke har ikke noe uavklart i forhold til deg». Hva er da problemet og hvorfor vil de da ikke stille på møte? Isteden benytter ikke ledelse regelverket og sin bestemmelsesrett, men lar faktisk mobberne velge! De har hatt lang tid og mange muligheter til å ordne opp, men det skjer ingen ting! Det virker som uthaling av tid og uvilje.. De er ikke interessert i å ta tak. Det skyldes på dårlig tid og streik.. Hva blir det neste? Og er det virkelig slik at det kan gå uker og måneder før ledelse handler når det blir rapportert om forhold som krenkende adferd, mobbing osv. Skal det ikke handles umiddelbart?

fra jobb-pc

Mars og kulturuke

Hvert år gjennomfører skolen kulturuke. Timeplan oppløses og det kjøres ulike små kurs hvor elevene velger mellom ulike aktiviteter. Hvert år har jeg vært på kunst- og handverksavdelingen, derfor har jeg lyst å gjøre noe helt annet i år. Sushi-gruppa mangler folk og siden jeg nettopp har vært på kurs og er «sushifrelst» oppsøker jeg kontaktperson for gruppa. Hun virker glad for at jeg viser interesse, men sier jeg må gi beskjed til «Gunn», gruppas sjef. Hun virker ukomfortabel når jeg spør om å få delta og spør meg om jeg ikke skal være på kreativ gruppe. Jeg svarer at det er tid for forandringer og legger entusiastisk ut om kurset jeg har vært på. Men «Gunn» er ikke så interessert i å høre og jeg blir stående å observere at mens jeg snakker er det noe annet som opptar den andre. Jeg tolker vår samtale som over og forlater med en rar følelse. Noen dager etter kommer listene og som jeg ante var jeg ikke oppsatt på sushi-gruppe. Jeg snakket med «Marja» om dette og hun kunne fortelle at «Gunn» var sint på meg fordi jeg arbeidet i halv stilling. Hun mente at jeg fikk fordeler framfor andre og hadde selv ønsket å arbeide redusert stilling.

«§ 2 A-2. (1) Gjengjeldelse mot arbeidstaker som varsler i samsvar med § 2 A-1 er forbudt.  Gjengjeldelse mot arbeidstaker som varsler, eller som på andre måter gir til kjenne at han eller hun planlegger eller vurderer å varsle, er lovstridig.» 

arbeidsmiljøloven

22. mars – medarbeidersamtale

«Alt bare fortsetter, og jeg har ingen tillit til inspektør. Møte med ham i dag var et paradoks. Jeg ville snakke om det som har skjedd og få svar på hvorfor mine varslinger ikke tas alvorlig, hvorfor han har videresendt min mail om varsling osv. Han nektet å snakke om det, «Nå, skal vi snakke om hyggeligere ting», sier han. Jeg ville bare ut fra møte, og hva er vitsen med medarbeidersamtale hvis jeg ikke kan ta opp saker som ikke er hyggelige? Vollan noterte, men ikke realitetene. Hva han noterte, interesserte meg ikke der og da for uansett hva jeg sa så omdefinerer han det han ikke liker. Psykologspesialist i organisasjon og ledelse, Karen Kollien Nygaard, sier i en artikkel i Aftenposten at hun skulle ønske hun kunne være helt åpen i medarbeidersamtale, men det kan hun ikke. Hun sier forskjellen på sjefer, organisasjonskultur og hvor profesjonell bedriften er vedrørende taushetsplikt som avgjør hvor åpen en kan være. (Aftenposten, 31.3.2016). For meg er det utelukket å være helt ærlig. Jeg skulle ha medarbeidersamtale med en som ikke ivaretok det mest selvfølgelige på arbeidsplassen. Samtalen blir en farse av ubetydeligheter som leder stiller spørsmål om. Jeg sitter og sliter med frustrasjon og klarer ikke holde på gråten. 

Jeg tenker på «Gro-Hege» som ble tvunget til å slutte og «Herold» og «Elisabet» som ikke fikk videre engasjement ved skolen. Tre av de flinkeste jeg har arbeidet med – kunnskapsrike, men også av de som turte å snakke ledelse imot. Jeg begynner å se et mønster jeg ikke liker og tenke på […] som har […]problemer og hvor underlig det er at både ledelse og kollega er mer opptatt av å skjule enn å hjelpe. Som ei sa det: «hun skader ingen av å snu bunken og legge kabal i pausene». Er det slik at selv om vi leverer varene så kan ledere og kollega overse rusproblemer. I så fall er jeg sterkt uenig, og er ikke upåvirket av lukta av sprit eller kort lunte enkelte morgener.. Jeg håper hun får hjelp.»

fra dagboka

«Frihet betyr retten til å si det andre ikke vil høre.» George Orwell

«Du har fått mange klager …!»

«Jeg sitter på kontoret og prøver å konsentrere meg om å få ferdig forberedelser til neste dag. «Aina» kommer inn og som vanlig med mye «støy og dominans» rundt seg. Jeg skjønner fort at hun har noe på hjertet. Hun stiller seg opp ved siden av meg mens hun drar fram en lapp og trykker den i bordplaten foran meg. Lyden av spisse negler høres i det de treffer treverket altfor hardt. Jeg rekker å se at det er en gul Post-it lapp med noe skrift på før hun raskt trekker den til seg. «Her er navn på alle elevene som klager på deg sier hun.» Jeg spør hva hun mener og strekker meg etter lappen, men hun vil ikke gi den fra seg. «Nei, du får ikke vite navnene. De kan du finne frem til selv!» Jeg spør hvordan, jeg kan ikke gå rundt å spørre, dessuten har jeg hatt samtale med alle. Det er hennes plikt å videreformidle til meg. Hun svarer med sin rå og særegne latter. «Du har ikke annet å gjøre enn å gå til klassen og spørre dem», sier hun mens hun plukker opp ting fra pulten og legger opp i veska før hun forsvinner. «Ainas» overraskelsesangrep med påståtte klager har slått an. Bak ribbeina banker det vilt!»

fra et notat

Samtale med lege

«Konsekvensene av hendelser på jobben har satt seg i kropp og sinn. Jeg føler meg som en nervebunt med stadig kvalme, konsentrasjonsvansker, gråtetokter.. Jeg forsøker å sette ord på noe av dette til legen, men det er vanskelig. Mye er merkelig og vanskelig å forklare. Ofte er det som om hjernen blir helt tom. Enten det er på butikken eller på vei for å gjøre andre ærend. Alt liksom stopper opp, som en harddisk som bare slår seg av. Jeg husker ikke hvor jeg har parkert bilen, hvor jeg er på vei, navn, etc. Jeg forteller om et eksempel som har gjort meg svært urolig. På vei over til Tromsøya for å gjøre et ærend da jeg midt på brua ikke husker hvor jeg er på vei eller hva jeg skal. En voldsom kvalme overmannet meg og katastrofetankene svingte fra kreft til hjerneblødning. Det hele var nærmest absurd. Jeg var jo den som hadde kontroll og mestret slike situasjoner. Det var jo jeg som pleide å gi råd til andre hvordan de skulle takle slike psykiske utfordringer. Nå sitter jeg her fullstendig flat og lurer på hvordan jeg greier å ta kveldsstellet på meg selv.»

fra dagboka

SMS fra ansatt og x-ansatt

«Og æ som trudde æ sku være d siste offeret, i og med at æ mista (..) Tenkte kanskje dem skjønte kossen d kunne være m og ødelegge livan tel andre menneska.D skjer ikke noe. (..) har slitt m alkoholproblema i perioda og ingen har tatt tak i d. Dem prate bare bakom ryggen på ho. Og det e så rart, for enkelte har ikke tabbekvote, mens av andre tåles d ikke nokka.» (10/5, 7:16pm)

«[…] utfrysning og mobbing fra ledelsen sin side kaller jeg det. Tok saken opp til rådhuset, men bad til slutt om omplassering. (..) sluttet og da ble det ikke gjort noe mer dessverre, men akkurat da orket jeg ikke heller. Forbundet mitt hadde den skriftlige dialogen med skolen siste året.»

«Tomrommet som oppstår ved manglende eller mislykket kommunikasjon, fylles raskt med rykter, sladder, vrøvl og gift.» Henry Louis Mencken

18. mai – Spørsmål til inspektør, Vollan

«Marja», en god venn, kommer med sladder som gjør meg i dårlig humør. Jeg sender mail til inspektør:

«[…] tilfelle at det har kommet inn flere klager (minimum 11 stk.) fra elever/foresatte i […]? Dette skulle ha funnet sted rundt overgangen fra 1. til 2. termin.

Etter fire dager har jeg fortsatt ikke fått svar og 22. mai purrer jeg:

“Hei! Kan du være snill å gi tilbakemeldinger vedrørende sendte mail så fort som mulig. Mvh Rita” (Dokumentasjon 11.1.).

Jf. intern kontrollforskriften § 5 punkt 4-8, er arbeidsgiver pliktig til å dokumentere skriftlig utfordringer, strategier, tiltak, resultater, konsekvenser, samt dokumentere eventuelle utviklingstrender som igjen kan benyttes aktivt i virksomhetens HMS-arbeid.

10. Jeg blir sykmeldt på grunn av arbeidsmiljøet

På legekontoret legger jeg av meg masken. Jeg faller sammen mens jeg beretter om realitetene på jobb. Jeg forteller om varslinger og gjengjeldelser. Jeg forsøker å beskrive helseplagene dette har medført – søvnproblemer, kvalme, hjertebank, konsentrasjonsproblemer og unngåelsesstrategier.. Innimellom gråtetokter forteller jeg om friåret som ble ødelagt.. pålagte arbeidsoppgaver i sykdomsperiode, arbeidsgivers unnvikelser og omdefinering av varsling til konflikt.

23. november – Jeg må forsvare meg mot merkelige og uriktige påstander

Jeg ringer administrasjon straks de åpner og gir beskjed til Sørensen på kontoret at jeg er sykmeldt og ber henne formidle videre. Slik det skal gjøres etter skolens reglement. Til tross for dette får jeg mail fra inspektør Vollan med følgende beskjed:

“Vær så snill å ringe skolen dersom du skal melde fravær.”

20 minutt etter svarer jeg inspektør: «Hei! (..) Skjønner ikke hva du mener vedr. ringe å melde fravær.. skal jeg melde fra hver dag når jeg har gitt beskjed om sykemelding? Tenker det holder at man sier fra første sykedag […].»

Svar fra inspektør Vollan:

«Selvsagt skal du ikke melde hver dag når du har formidlet at du er sykemeldt. Poenget er å ringe (gjerne i tillegg til epost) Dersom du hadde ringt meg, eller kontoret, i går når du visste at du ble sykemeldt, kunne jeg forsøkt å få på plass vikar. I dag måtte (..) ta klassen aleina, uforberedt. Eposten fra deg leste jeg når jeg kom tilbake til kontoret etter trinnmøtet kl 9. (..)»

Jeg svarer inspektør Vollan i mail:

«Leif, jeg vet ikke hva intensjonen din er med denne uberettiga kritikken mot meg. Jeg har ringt jobben og sagt fra, nærmere nøyaktig 08:10 i går (..) At du sender meg mail om at […] måtte ta klassen uforberedt er både uforståelig og grunnløs. De nødvendige forberedelser var gjort i går ettermiddag og koordineringen er det du som har ansvaret for. Et annet er spørsmål er hvordan […] kan ha ansvaret for undervisningen i klassen når hun har ansvaret for […] ? Det er uansett ingen grunn til at noen skulle stille uforberedt til mine norsktimer – fremdriftsplanen er der, bøkene er der og ellers er det bare å ringe meg.»

“Ny uke, en ny tirsdag og nok en gang kommer jeg tilbake fra terapi og møter oppgitte elever. De har hatt enda en dag uten lærer. Jeg traff rektor i korridoren og tar opp dette med at det fortsatt ikke er satt inn vikar i tirsdagstimene. Han er stresset og virker irritert, sier at han har så mye annet og har ikke tid til «den saken». Jeg sa til han at “Mari” på kontoret fortalte at Leif (Vollan) hadde kommet “busende” inn på kontoret og lurt på om noen hadde sett meg!? Han visste ikke hvor jeg var blitt av og at klassen satt uten lærer..!!??

Det er bra jeg får høre slikt for da skjønner jeg hvorfra og hvorfor ryktemakeriet oppstår! Jeg måtte ringe [..] på kontoret og få bekreftet at hun hadde tatt i mot min beskjed vedrørende sykmelding og formidlet det straks videre til Vollan! Så altså et glitrende eksempel på hvordan det konstrueres et bilde av meg som upålitelig og skapes et rykte om at jeg ikke følger retningslinjer! Dette er Leif sitt verk og hvorfor er jeg ikke overrasket? ?

Fra notatboka

Dagen etter sender rektor meg en mail, der han beklager egen oppførsel og hvor han lover at klassen ikke skal få flere økter uten lærer (10.1.). Dette løftet bryter han allerede kommende tirsdag!

29. november – Jeg purrer på svar fra inspektør Vollan

I dag måtte jeg igjen etterlyse svar hos inspektør.. Det hersker en synlig frykt for å ikke tørre å gripe inn. Det er tydelig at flere av mine kolleger misliker situasjonen, men tør ikke gripe inn fordi de er redd for å bli utsatt selv. «Det er en utbredt tendens til å lukke øynene, holde seg utenfor eller benekte at det finner sted noe slikt. Svært ofte skaper den utsatte kollegaens reaksjon i stedet frykt og ubehag, eller de andre arbeidstakerne er redde for at det kan være deres tur neste gang.» (stress, s. 186)

2. desember – Jeg etterlyser tilbakemelding..

Jeg sender et hjertesukk til inspektør etter påtrykk fra kolleger. Her tar jeg opp ekstraarbeid jeg er blitt pålagt og som er i strid med arbeidsbeskrivelse. Jeg har blitt overlesset med arbeid som gjør jobben vanskelig å utføre og har bidratt til en stor tilleggsbelastning til sykdom og bortgang i nær familie. Vikarer som ikke har fått videreformidlet undervisningsopplegg har bidratt til flere uheldige episoder, og verst er det for elever som har blitt skadelidende. Mine rop om at det måtte settes av tid til nødvendig overføring av elevinfo er ikke hørt og leder har unnlatt å gi viktig info til teamet.

Etter flere merkelige hendelser har jeg forstått at det ble aldri informert om at min far døde. Det er flere grunner til at en slik informasjon burde vært gitt. Rent praktisk av hensyn til dem jeg samarbeider tett med, for at de skal kunne ta nødvendige grep i forhold til klasse og undervisning, men også for å kunne vise forståelse for min situasjon. For det var ikke hyggelig å bli møtt av «Niklas» som spør om jeg har hatt en fin ferie, eller at «Gerd» roper til meg: «Deg kan jeg ikke samarbeide med og gi beskjeder til, for du gjør jo ikke jobben din.» Alle på kontoret er til stede og det er både sjokkerende og ubehagelig. Jeg skjønner at «Gerd» ikke vet hvorfor jeg har vært borte og at jeg ikke kunne ta planlagte vikartimer for henne. Jeg spurte om vi kunne ta en prat i enerom. Hun var sur og lite medgjørlig, men jeg insisterte og jeg fikk til slutt forklart meg. «Gerd» ble tydelig beskjemmet og sa at hun ikke visste om noe av det jeg fortalte. Hun hadde ikke fått videreformidlet nødvendig informasjon av inspektør. Det er inspektør som er ansvarlig for all koordineringen. Det er han som skal ivareta mine behov i en vanskelig situasjon.

Alle skoler skal tilrettelegge for elever med særlige behov. Etter at skolene og rektorene selv fikk bestemme over pengesekken ble det nok flere rimelige løsninger og mindre av det kvalitative som står i samsvar med opplæringsloven. Det ble nok tatt mer hensyn til skolens budsjett enn elevens behov. Laila Lilleholdt beskriver dette godt i sin bok; Løper og bonde mot fylkeskongen og alle hans springere https://www.haugenbok.no/loper-og-bonde-mot-fylkeskongen-og-alle-hans-springere/lilleholt-lk-harris/:

«Det er stor sannsynlighet for at skoleledere som overskrider budsjettet pga. store utgifter til spesialundervisning, oppfattes som illojale og upålitelige. Utsatte elever er tapere i dette uverdige spillet. Et spill som tjener hverken eleven eller ansatte, men skoleeiere – slik at de kan flotte seg med nye skolebygg.»

Lilleholdt sine beskrivelser er nok allmenngyldig for hele landet. Slik var det også på Sommerlyst skole, de svakeste ble taperne når det var behov for vikarer andre steder, og hvis lærer for gruppa var syk hørte det til regelen at vikar ikke ble prioritert. Løsningen var da å «oppbevare» disse elevene i klassen hvor de måtte følge klassens plan. Med andre ord mistet de dyrebar undervisning.  

Skriving av IOP-er medførte seine kvelder. Da jeg leverte alle til Vollan, sa han:

«Beklager, du hadde rett, du skulle ikke skrive de allikevel.»

Ytterst få ganger i livet har jeg kjent på trangen til å slå, jeg gjorde selvfølgelig ikke det, men nøyde meg med å la døra stå «på vid vegg» bak meg.

«Hvis jeg bare hadde valget mellom feighet og vold, ville jeg tilråde vold.»

indira gandhi

8. desember – Etterspørsel etter handtering av varsling

Da jeg ikke hørte noe etter vårt møte 30.11. sendte jeg ny mail til rektor med kopi til inspektør. Jeg viste til møte hvor jeg opplevde en felles forståelse av flere forhold som ble tatt opp, men det førte ikke til endring i min situasjon. Jeg viste til sykmelding som følge av arbeidsmiljøet og den ekstra belastningen det er å måtte kjempe for å bli hørt. Jeg listet opp:

  • mangel på vikar. En klasse har mistet 10-12 ukers pensum.
  • ruspåvirket lærer som forstyrret under tentamenssituasjon.  
  • avvik i forhold til opplæringsplan/lærer i mindre gruppe.
  • manglende individuell oppfølging av to navngitte elever/varsling om seksuell trakassering

2012

3. januar – ny purring.

Over en måned er gått og jeg sender nok en e-post til inspektør Vollan og etterlyser tilbakemelding på varslinger/bekymringsmeldinger.

4. januar – og enda en..

Fra: Rita

Leif Vollan Kopi: Rolf Øistein Barman-Jenssen

Emne: Manglende tilbakemeldinger

«Som jeg tidligere har nevnt, mangler jeg tilbakemeldinger fra […]. Situasjonen er fortsatt den samme, men nå begynner det å bli vanskelig, elevene etterspør resultater, og jeg begynner å gå tom for unnskyldninger! Jeg får ikke satt karakterer på noen av de på […]. Det har ikke manglet etterlysning, men ikke en besvarelse/prøve er kommet i retur.»

Slik starter jeg e-post til inspektør.

Å mase på kolleger om arbeid som det skal være automatikk i er ikke morsomt. Men jeg er nødt, tidsfrister er passert og jeg får ikke fullført karaktersetting og innlevering av vurderinger. Nå ser det ut som den største bøygen er å nå fram med mine bekymringer. Jeg er lei unnskyldninger om at de har for mye å gjøre, dette må vente … osv. Jeg vedlegger en liste med mangler – navn på elever og oppgaver, i alt 13 tekster. I tillegg til nevnte rettinger og karakterer, etterlyser jeg vurderinger fra arbeid utført i «Nora» sine timer. Jeg ber om at min mail ikke videresendes, da jeg allerede har gått langt ut over min rolle og komfortsone.

12. januar – Nok ei purring!!!

Nye 10 dager går uten svar. Ventetiden er uutholdelig, og en evig etterspørsel etter svar sliter på meg. Jeg purrer på nytt og denne gang setter jeg rektor i kopifeltet. Det pleier noen ganger å hjelpe.. Og endelig kommer det svar.. Fra dagboka: «Jeg har lest svaret fra Leif flere ganger og har vansker med å ta inn over meg det som står skrevet. Inspektør starter med at han regnet en samtale som vi hadde tidligere i uken på arbeidsrommet mitt som svar nok!? Videre kommer han inn på noen av mine bekymringsmeldinger, men det er rundt-grøten-snakk, han er lite konkret, bagatelliserer, omdefinerer alvorlige avvik og skyver ansvaret over på meg. Om min etterlysning av fellesmøter med teamlærere skriver han:

«Jeg syns dere bør bli enige om faste møtetider.»

Han har ikke skjønt at problemet er ikke avsatt tid, men at folk ikke møter opp! Imens går det på bekostning av kvaliteten på undervisningen og elever som ikke får det de har krav på. At det er elever som strever fra før formilder ikke saken. Som undervisningsinspektør har han et overordnet ansvar, men praktiserer isteden ansvarsfraskrivelse. Er det mitt ansvar å endre praksis til medkollega? Skal jeg ha Urias-posten med å si fra når det skjer noe kritikkverdig.. slik praksis har vært i flere måneder når jeg har vært lydig og etterspurt arbeid og mast om møter? Har det vært en bevisst strategi fra inspektørens side for på den måten slippe å forholde seg til konflikter? Riktignok kommer han med en beklagelse:

«Jeg beklager at jeg i en samtale sa at du måte lage IOP i […] for elevene i […] som skulle ha dette.» I samme mail skriver han også at om jeg har behov for ytterligere informasjon, må det skje i møte med han og rektor.»

«I dag igjen blir det diskusjon blant de andre lærerne på kontoret som gjelder en elev. Det dreier seg om en elev med spesielle behov. Jeg kjenner eleven godt og er den som har flest timer med eleven. Jeg verker etter å ta del i samtalen og komme med mine innspill og tanker som kanskje kan være med på å bidra til å løse det som har utviklet seg til en ekstrem situasjon. Men ingen spør meg. Jeg får god tid å kjenne på følelsen av at jeg har noe viktig å tilføre, men slipper ikke til. Når jeg likevel faller for fristelsen og fremmer et forslag blir det stille og alle ser på meg. «Aina» ser på klokken og sier at nå må hun gå. De andre snur seg mot skjermene og ikke vet jeg hva de tenker, men det er ikke som jeg sitter i samme rom eller er del av teamet. Mine meninger blir ikke hørt eller verdsatt. Min kompetanse blir ikke anerkjent. Jeg fikk lyst til å rope høyt, slå i bordet og si fra at dette tolererte jeg ikke lenger! At jeg er den som tross alt har mest kompetanse av alle andre i rommet! Barnslige tanker.. Men igjen blir jeg sittende i ro – resignert. Jeg ser på et bilde av barnebarnet. Tvinger meg til å tenke på at det finnes noe bedre utenfor disse veggene. Men en følelse av ydmykelse henger igjen i hver minste celle i kroppen resten av dagen. Samtidig sniker noe seg inn under huden, en gryende uro om at jeg kanskje ikke er god nok allikevel. Jeg føler meg forvirret, og hvorfor griper ikke ledelsen inn? Hvor var det blitt av «inspiratoren Rita, initiativtaker Rita, den faglig dyktige Rita».. som inspektør så fint omtalte meg i sitt julekort …»

en dag på jobb – fra dagboka

17. januar – jeg ber om møte og overleverer bekreftelse

På bakgrunn av et svært mangelfullt svar fra inspektør Vollan, anmoder jeg i mail av 17. januar om møte hvor rektor må være til stede.

«Jeg bekrefter med dette at Rita Esperø Hansen gikk i behandling hos meg tirsdager kl 11.30. Hun gikk i behandling ved skolestart 2011, og frem til hun valgte å avbryte behandlingen i januar 2012. Begrunnelse for avslutning var at behandlingen gikk ut over elevenes undervisning. Rita Esperø Hansen ønsket en annen tid ettersom tidspunktet for timene var et problem i forhold til hennes arbeid. Jeg hadde ikke mulighet til å etterkomme hennes ønske. Jeg har en liten privat praksis (..)»

bekreftelse fra terapeut

Ved overlevering av bekreftelsen (over) svarer Vollan i mail (av 19.06.12) hvor han gir uttrykk for irritasjon over at jeg ikke er ferdig med dette og “jeg trenger ingen bekreftelse fra behandler.” Mitt svar var at det hadde jeg ikke fått forståelse av, all den tid han brukte disse timene mot meg og ba meg å endre behandlingstimer.

1. februar – purring på møte

Til tross for at jeg kjapt takker ja til møte som inspektør Vollan inviterer til, er det nå gått over to uker uten at jeg har fått noe tilbakemelding. Jeg sender derfor e-post hvor jeg etterlyser svar på mail sendt for 15 dager siden og tidspunkt for møte.

2. februar, ny purring på varsel

Det er en måned siden jeg sendte bekymringsmelding vedrørende […] og lærer. Jeg etterlyser tilbakemeldinger fra ledelse. Samtidig minner jeg om at inspektør er gjort kjent med omfanget av fravær vedrørende lærer, og at det er fint hvis jeg kan bli gjort kjent med fravær i forkant av timer. Likeså stiller jeg spørsmål om vikar i disse timene …

 De sluttet å snakke til meg på kontoret. Det var en sterk opplevelse at ingen responderte på at jeg var der.

fra dagboka

9. Når leder mobber

Mobbing foregår i en relasjon hvor den ene av partene skaffer seg kontroll og motarbeider arbeidstaker og varsler. Relasjonen preges av at arbeidstaker står i et avhengighetsforhold til den som mobber. Denne mektige part kan utgjøre en trussel for den mobbeutsattes tilhørighet i arbeidsfellesskapet og i det sosiale fellesskapet. Ifølge Anders Skogstad (DN, 2007) er den klart vanligste formen for mobbing den verbale. «Forskerne skille mellom aktiv og passiv mobbing. Den aktive er der du blir direkte konfrontert med det. Den passive er for eksempel snakking bak ryggen din, eller at du blir ignorert. Dette kan gjøre vel så vondt.» Skogstad og Einarsen nevner de 10 mest vanlige mobbemetodene på arbeidsplassen:

  1. Settes til arbeid under kompetansenivå
  2. Tilbakeholdelse av nødvendig informasjon
  3. Neglisjering av dine meninger eller vurderinger
  4. Blitt gitt oppgaver med urimelige mål eller tidsfrister
  5. Blitt utsatt for overdrevent arbeidspress
  6. Blitt fratatt ansvarsfulle arbeidsoppgaver, eller satt til å gjøre trivielle eller ubehagelige arbeidsoppgaver
  7. Blitt utskjelt eller utsatt for spontane raseriutbrudd
  8. Blitt kritisert som person
  9. At der er blitt spredt latter eller rykter om deg
  10. Fiendtlighet eller taushet som svar på spørsmål eller forsøk på samtale.

(Publisert i Dagens Næringsliv, 21.01.07). 

Av punktene til Einarsen og Skogstad ble jeg utsatt for flere av disse. De stod mange mot meg og informasjonen fløt mellomlederne og andre ansvarlige som jeg hadde kontakt med. De beskyttet hverandre mot meg! At det var «mange mot meg» ble brukt mot meg i flere sammenhenger, ikke minst i kommende møter med Beate Mortensen (Bedriftstjenesten) – «Det er rart at du sier at alle er mot deg, har du tenkt på hvorfor?», «Det har ikke slått deg at det er du som er problemet, og at feilen ikke ligger hos alle andre?» I mangel av bedre argumenter dro de «alle-andre»-kortet. Det er like velkjent og effektivt som det er ødeleggende å slik snu fokus mot offeret. For de som ikke kjenner saken fra innsiden og hvilke krefter som jobber mot varsleren er det nok lett å la seg påvirke. En ugjennomtrengelig vegg ble satt opp mellom meg og de øverst ansvarlige. En vegg som bidro til å bagatellisere, pulverisere og undergrave alle avvik. I ettertidens klokskap er det lettere å forstå at nettopp det utgjorde det komplekse i saken. Ingen vil stikke hånden inn i «vepsebolet» og derfor kunne de holde på lenge uten å bli avslørt. At de er mange tror jeg ikke er avgjørende, men at de har sentrale posisjoner og makt. Slik kan de bruke posisjoner til å verne og beskyttet hverandre. Leder, Barman-Jenssen skaffet seg kontroll når han på et tidlig tidspunkt ba meg om å komme til ham med alt som vedgikk saken. Tidlig viste det seg at enhetsleder ikke behersket sin rolle som ansvarlig leder og som han erkjente: «På et tidspunkt gikk det over styr og jeg mistet kontrollen», «Ja, hvem kunne tro at hun skulle trekke det så langt.» Saken ble løftet opp på et høyere nivå og kommunaldirektør Kari Henriksen tok over roret: «Det skal ikke være noen tvil om at det er jeg som styrer saken», «alt av informasjon skal gå gjennom meg». I stillingen hun er satt til hadde hun muligheter til å stille de riktige spørsmålene i forhold til min sak, men hun valgte unnlatelse. (Alle sitat er hentet fra møtereferater.)

§ 2-3 i Arbeidsmiljøloven omhandler arbeidstakeren og deres medvirkningsplikt. Som arbeidstaker skal man videreformidle når man ser at sin kollega blir diskriminert eller trakassert.

arbeidsmiljøloven

Jeg ber kollega om råd vedrørende «J»

«Marja» er en av få jeg føler jeg kan dele slikt med. Kanskje fordi hun har kommentert lærerens utfordrende og pågående adferd. Jeg forteller at «J» er en pest og en plage og at det heller ikke nytter å si fra, han bryr seg ikke. Jeg spør om jeg bør melde fra. «Marja» reagerer med latter og spør om jeg ikke vet at «J» er psykisk utviklingshemmet? «Det er bare synd i han og han skjønner derfor ikke alvoret i det.» Av en eller annen grunn begynte jeg å synes synd på «J». Sinnet og irritasjon jeg hadde kjent på begynte å avta til fordel for resignasjon. Det var tydelig at ingen brydde seg selv om han alltid hadde en han «tafset» på. Men denne følelsen endret seg dramatisk første gang det kom en elev og fortalte at den samme læreren opptrådte uetisk i undervisningssammenheng. Flere av jentene i klassen sa han var ekkel som tok dem på steder det ikke var normalt å bli tatt på. Da var han ikke lenger en patetisk og stakkarslig fyr. Han var en overgriper. En mann som ikke hadde noe på en skole å gjøre.

27. september – Klasse uten lærer

«Hei Rita

Beklager at jeg var så vanskelig å snakke til. Det var bare alt for mye som måtte sluttføres innen frister.

Jeg skal sørge for at klassen ikke får flere økter uten lærer.

Mvh. Rolf Øistein»

Mail fra rektor 27.09.

29. september, vedrørende lærerløs klasse..

Jeg sender ny mail, denne gang til rektor:

«Hei!

Takk for tilbakemelding, og jeg har forståelse for at det “koker” mer enn vanlig for tiden. Jeg har vært borte et par uker i forbindelse med min fars sykdom og dødsfall, og har derfor ikke hatt mulighet til å være med på å jobbe for eventuelle løsninger for elevene i 10 X i starten av skoleåret. At det nå, 6 uker etter skolestart, viser seg at de fortsatt har huller i timeplanen og at det heller ikke har vært satt inn vikarer underveis er kritikkverdig. Faktum er at klassen til nå har mistet 12 undervisningstimer i norsk, timer det er umulig å erstatte og gir store ringvirkninger for elevene, men også for planlegging og gjennomføring av faget generelt. Det er opplagt at en del av problematikken skyldes dårlig intern kommunikasjon, og mye kunne vært ordnet opp i allerede før skolestart. Jeg har kommet med forslag til delløsning til Leif, og håper at dette ordner seg før inngangen av kommende uke.

Mvh Rita»

10. oktober – Informasjon til teamet

Jeg finner det nødvendig å sende en mail til alle på teamet og informere om at klassen har mistet mange klassetimer, både i norsk og i utdanningsvalg. Det er til nå snakk om 7 uker. Jeg kommer med forslag til at jeg kan bruke ekstra tid noen onsdager fremover, men at det må være midlertidig. Jeg skriver at jeg ikke lenger kan påta meg ansvaret, til det har elevene mistet for mye grunnleggende. Forelde og foresatte må også informeres om dette. Mail avsluttes med håp om forståelse og at det snart blir en ordning på problemet. Rektor og inspektør får kopi av mail. Jeg får ikke svar fra noen. Vi er et team knyttet til klassen og det burde derfor være i alles interesse. 

“Det gode lag og arbeidstakaren”

Dei møtes på møter, dei møtes på kurs –

Så hyggeleg det er å vera i lag.

Dei lærer å samarbeide – dra lasset i lag.

Slik kan alt bli til felles sak.

Samhald gir makt – også på toppen.

Dei er alle på fornamn, har felles moral,

har felles “kodar” og vitsar.

Slik skaper dei rundt seg eit gjerde.

Herre Gud, vern oss mot det kommunale maktapparatet.

(Gudrun Lid Sæther)

Lid Sæther hadde kommet over min tidligere blogg tromsokommunefarligarbeidsplass.no og sendte meg et julebrev sammen med en av sine diktbøker. Hennes gode og støttende ord varmet. Diktene hennes burde alle lese – så ekte og ærlige, grunnet på livets brutalitet. («Akk ja og ja takk!» – ikkjedytt.no).

«Tromsø kommune – Livsfarlig arbeidsplass»

Slik lyder overskrifta i bladet Virkelig sin reportasje (nr. 2 – 2011) hvor flere varslere står fram og forteller om en utfordrende jobbhverdag som de beskriver som livsfarlig.

«2011: Omorganisering. Personalansvar delegeres nedover, og kommunen deles inn i 77 selvstendige enheter. Folk uten kvalifisert lederskolering eller passende egenskaper overtar makta over arbeidsfolket. 2010: Resultatet kommer. Virkeligs kilder hevder at det dreier seg om 20 svært alvorlige saker. Mobbing, utfrysing og trakassering av ansatte. Hovedverneombudet og fire leger melder Tromsø kommune til Arbeidstilsynet. Likene ramler ut av skapene.» «Arbeidstilsynets funn i Tromsø er nedslående. De varsler om seks omfattende pålegg for å utbedre ansattes helse, miljø og sikkerhet. Situasjonen er kritisk for kommunen, som iherdig hevder sin uskyld.» «Vel, Tromsø kommune ligger på landstoppen i sykefravær. Det er en plausibel indikasjon på at noe ligger og råtner bak glassfasaden, sier Bjørn Willumsen i Fagforbundet, og karakteriserer det som livsfarlig å havne i konflikt med ledelsen i Tromsø kommune. (..) Sentral ledelse i kommunen jobber iherdig for å glatte og ser ut til å ignorere den ansatte.»

19. oktober – Jeg purrer ledelse på tilbakemelding

Jeg skriver ny mail til rektor og viser til tidligere sendte e-post av 3. oktober, der jeg har bedt om samtale. Jeg ber igjen om at det settes av tid til dette.

24. oktober – Ny mail til inspektør vedrørende morgendagen

Jeg skal på kino med klassen, noe som krever ekstra ressurser. Jeg sender derfor e-post med spørsmål om hvem som er satt inn som vikar sammen med meg. Jeg går hjem fra jobb uten at jeg har fått noen avklaring. Alternativet er å avlyse, men det vil by på utfordringer med å få gitt beskjed til alle osv. Jeg starter derfor en jakt på vikar og får napp. Sender så ny mail til inspektør Vollan på kvelden:

Hei! Har snakket med K og hun kan være vikar i morgen hvis du ikke har funnet noen andre. Ellers så varer opplegget til kl 12:15 på kinoen, og det vil si at jeg må har vikar fra 11:15. Opplegget er gjort klart, og elevene vil få alt de trenger på forhånd, men vedkommende bør være på kinoen (sal 2) senest 11:10. Hilsen Rita

25. oktober – Inspektør har ikke satt inn vikar

Det ble ikke satt inn vikar og siden jeg ikke kunne forlate elevene rakk jeg ikke terapitimen min. Jeg informerer ledelse om egenandel på 600,- kr for ubenyttet time. Inspektør svarer at han ikke ser mail fra meg …, og ber meg å sende til en annen postkasse. Dette synes merkelig da han sender meg mail fra e-post adresse som han nå ber meg å ikke bruke. Utover det svarer han ikke på mine spørsmål. I flere måneder har inspektør handlet som om han ikke husker min faste avtale og timeplan hver tirsdag, og hver eneste uke må jeg påminne og etterlyse vikarer. Det som skal være til hjelp for meg, er blitt en stor ekstra belastning. «At en må være frisk for å være syk» har mye sannhet i seg.

1. november :

«Når jeg kom på jobb i dag, var ikke min del av ukeplan tatt med i felles plan. Dette har skjedd før til tross for at jeg har levert. Alt dette som kan virke som bagateller skaper mye frustrasjon og ekstra arbeid. Det bidrar til tankekjøret og jeg sliter med å sove. Jeg greier ikke å konsentrere meg på jobb og bruker adskillig mer tid for å få unna arbeid. Jeg er gått ned i halv stilling, men arbeider full stilling. Jeg er av dem som kommer først om morgenen og en av de siste som går hjem. Alene på kontoret fungerer jeg best, når andre er til stede sitter jeg hele tiden i beredskap. Oftere og oftere skjer det at jeg kjører til jobb eller butikken, uten å huske hvordan jeg kom meg dit. Mitt fokus er ikke der det skal være. Jeg begynner å gå til arbeid og etter arbeidstid jogger jeg hjem. Det gjør meg godt.»

fra dagboka